winterrust-vleesetende-planten

De winterrust van vleesetende planten

Rustperiode vleesetende planten

Alles in de natuur is met elkaar verbonden. Planten zijn bijvoorbeeld zo geëvolueerd dat zij zich kunnen aanpassen aan de meest bizarre omstandigheden. Neem nou de Vleesetende Plant familie. Deze familie is heel creatief geweest in het gebruik maken van de omstandigheden. De planten komt in de natuur namelijk voor op een voeding loze bodem, dit wilt zeggen dat de plant geen voeding uit de bodem kan halen. Wat dus inhoudt dat wanneer ze niet met een andere oplossing waren gekomen, de plantenfamilie nu alleen nog maar een onderdeel zou zijn van de geschiedenis van het leven op aarde. Maar dat is gelukkig niet zo! De plantenfamilie is nog steeds vol aan het bloeien en uitbreiden. Dit komt doordat zij zichzelf hebben aangeleerd om voeding te halen uit de lucht. Door zo’n aantrekkelijk mogelijke kleuren en geuren aan te maken, waarmee zij hun prooien lokken. Insecten!

Dit is niet de enigste aanpassing die de planten familie over al die honderden jaren heen heeft gemaakt. De planten familie kent namelijk, net zoals veel planten soorten, een rustperiode en een groeiperiode. In deze blog licht ik meer toe over wat de rustperiode precies inhoudt. Maar voordat je weet wat dit inhoudt is het eerst van belang om te weten welke vleesetende planten soort jij in huis hebt.

Winterharde soorten versus tropische soorten.

Bij vleesetende plant soorten wordt er een onderscheid gemaakt tussen: winterharde  en tropische soorten. Vleesetende planten komen namelijk overal op de wereld voor. Ze komen voor op droge gebieden, warme gebieden, koude gebieden, vochtige gebieden en zelfs in Nederland! Al deze soorten hebben zich specifiek aangepast aan de omstandigheden in elke omgeving.

Winterharde soorten

Laten we beginnen met de winterharde soorten. Zoals de naam al zegt, kunnen winterharde soorten tegen de winter. Vleesetende plant soorten die onder deze categorie vallen zijn:  de Dionaea Muscipula soorten, de Sarracenia soorten en enkele Drosera soorten (Bijvoorbeeld de Binata en Rotundifolia). Zij kunnen in de winter buiten overleven. In de winter hebben deze soorten veel minder water en zonlicht nodig. Dit komt omdat ze zo zijn geëvolueerd dat zij in de winterperiode rusten.

Let op, de bovengenoemde soorten zijn buitenplanten, en staan daarom ook het beste buiten. Buiten zullen ze het langste mee gaan en het mooiste groeien. Wanneer ze binnen staan zullen ze een andere winterrust houden, bijvoorbeeld veel later en korter. Als je deze planten al het hele jaar binnen hebt gehad raad ik aan om de plant in de winter ook nog binnen te houden. Dit in verband met het temperatuur verschil. Daarom kun je de plant beter in het voorjaar pas buiten zetten, als die nog niet buiten stond. In het voorjaar kan de vleesetende plant mooi samen met de rest van de natuur, wennen aan de nieuwe temperaturen.  

Wat houdt de rustperiode in voor winterharde soorten?

Wanneer de rustperiode voor een vleesetende plant begint kan heel erg verschillen. Sommige soorten starten al in augustus met afbouwen, dit kan oplopen tot november. Over het algemeen kun je rekenen op een rustperiode tussen oktober/november tot en met maart/april. Wanneer de rustperiode precies begint is ook afhankelijk van het weer. Hoe langer het warm blijft, hoe langer de groeiperiode. Warm weer betekent namelijk twee dingen voor een vleesetende plant.

  1. Meer zon.
  2. Meer voedsel

In de zomer is er een overvloed aan eten en zon, dit is samen met water het belangrijkste voor de overleving van een vleesetende plant. Daarom zie je ook dat wanneer de hoeveelheid zon en insecten afnemen, ook de planten starten met de rust. De bovengenoemde soorten gaan in de rustperiode, als ware, terug de grond in. De vallen zullen helemaal bruin of zwart worden en afsterven. De plant lijkt net dood, maar dat is een illusie. De plant is nog volop aan het leven, maar dan onder de grond. In de rustperiode sparen de planten genoeg voorraad op om te overleven tot het voorjaar. Wanneer je ziet dat jouw plant geen nieuwe vallen meer aanmaakt en de oude vallen afsterven, is het tijd voor de knipbeurt. Wanneer de vallen helemaal zwart/bruin zijn of al voor meer dan de helft zwart/bruin kun je ze het beste afknippen. Zodat er ook geen energie meer verspild wordt aan de vallen.

Water

Qua verzorging hoef je de plant in de winter minder water te geven. De aarde moet wel vochtig blijven, maar hoeft lang niet zo vochtig als in de zomer.

Voeding

Geef geen voeding bij in de winter! Dat kan de plant alleen maar in de war brengen. Over het algemeen hoef je vleesetende planten die buiten staan niet bij te voeren. De voeding regelen ze zelf namelijk. Rond maart start de groeiperiode. Lees hier meer over in mijn ander blog: Groeiperiode vleesetende planten.

Licht

In de winterperiode is er over het algemeen minder fel zonlicht in Nederland. De vleesetende planten hebben ook minder licht nodig. Van licht gaan ze namelijk groeien. Zet ze ook niet op een te donker plek. Een halfschaduw / half licht plek. Bijvoorbeeld in de schuur of in een garage.

Tropische soorten.

Nu zijn we bij de tropische soorten aangekomen. Zoals het woord al zegt komen deze soorten uit de tropen. De vleesetende plant soorten die onder deze categorie vallen zijn: de Nepenthes soorten, Heliamphora soorten, de meeste Drosera soorten (Bijvoorbeeld de Capensis, Aliciae, Scorpiodus, Nidiformis en Madagascariensis) en de Pinguicula soorten. Dit zijn soorten die voorkomen in de tropen en andere gebieden waar het vrijwel altijd warm of vochtig is.

Let op, de bovengenoemde soorten zijn binnen planten, zet ze daarom niet buiten. Hier zullen de planten het niet lang overleven. Ze staan het beste binnen op een warme en lichte plek. Echter kunnen Nepenthes soorten in de warme zomer wel buiten staan. Houd hierbij goed in de gaten dat het buiten niet kouder wordt dan 15 graden. Vanaf dat moment moeten ze weer terug naar binnen. Belangrijk is dat ze buiten niet in de volle zon staan, anders verbranden ze of drogen ze uit. In de jungle krijgen veel Nepenthessen ook veel indirect licht.

Wat houdt de rustperiode in voor tropische soorten?

De rustperiode voor tropische soorten is net iets anders dan die voor winterharde soorten. Tropische soorten zullen niet terug de grond in gaan. Wel zullen ze minder hard groeien in de wintermaanden, daarnaast zullen ze weinig tot geen nieuwe vallen aanmaken in deze periode. Dit komt omdat er ook weinig tot geen insecten zijn. Oude vallen zullen ook afsterven, die kun je dan ook afknippen of weghalen. In de rustperiode wordt de energie voor nieuwe vallen goed gespaard voor in het voorjaar. Je zult ook zien dat de tropische soorten in de groeiperiode ook weer flink groeien en nieuwe vallen aan maken. In de winterperiode hebben de planten soorten minder water nodig. Het is wel belangrijk dat de aarde altijd nat blijft. In maart start de groeiperiode. Lees hier meer over in onze andere blog over de groeiperiode!

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
Je winkelwagen
  • No products in the cart.