Terug

Zonnedauws (10)

Met kleverige vallen, mooie kleuren en aparte vormen kan deze vleesetende plant niet in jouw huis missen. Deze soort kun je perfect in huis houden zal je blijven verrassen.

Filters

Zonnedauws

De Zonnedauw (Drosera) behoort tot de Zonnedauwfamilie. De familie telt rond tweehonderd soorten. De naam Drosera komt van Oudgriekse afkomst, namelijk ‘drosos’ wat dauw betekent. De Zonnedauw heeft haar aparte naam te danken aan haar unieke uiterlijk. De Zonnedauw bestaat namelijk uit kleine blaadjes met haartjes aan de zijkanten. Op deze haartjes zitten kleine druppels, die men aan ochtenddauw doen laten denken.

Drosera: De val

Zoals al bovenaan beschreven staat, bestaat de Zonnedauw uit allerlei stengeltjes met kleine blaadjes waarop zich haartjes bevinden. Op de toppen van de haartjes zit een verdikking; deze maakt een kleverige afscheiding in de vorm van kleine druppeltjes. Deze druppels lokken insecten, zoals muggen. De Drosera, samen met de Pinguicula, zijn één van de enige vleesetende planten die muggen vangen! De insecten zien de druppels namelijk als een gemakkelijke maaltijd aan. Niets is echter minder waar… als het insect op het blad landt en in aanraking komt met de druppels, dan blijft deze vastkleven. Uit reactie zal het insect proberen te ontsnappen, maar des te meer het insect beweegt, des te meer de Zonnedauw het insect ‘vastpakt’. Wanneer het insect helemaal vastzit, rolt de Zonnedauw het blad om de prooi heen. De afscheiding (enzymen) verteert de prooi en neemt de voedingssappen op.

Zonnedauw afkomst

De Zonnedauw komt overal op de wereld voor, zelfs in gebieden in Nederland en België (net als vetblad). Er is slechts één plek waar de plant niet voor komt, dat is Antarctica. De meeste Zonnedauw planten leven in moerasachtige gebieden, maar enkele kunnen ook in droge gebieden gevonden worden.

Zonnedauw eigenschappen

De Zonnedauw kan 1 tot 10 centimeter groot worden. De plant kan tegen de zachte winter, net zoals de Venusvliegenvanger (Dionaea Muscipula) en de Trompetbekerplant (Sarracenia). De Zonnedauw-soorten die in deze webshop worden aangeboden, zijn tropische soorten Zonnedauw. Deze hebben dan ook géén winterrust nodig en kunnen heel het jaar op een zonnige vensterbank in huis staan. De plant heeft voldoende vocht en licht nodig. Het is belangrijk dat de plant goed vochtig wordt gehouden.

Zou je graag een Zonnedauw willen kopen? Bekijk dan eens ons assortiment met vleesetende planten.

Lees meerSluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »