Terug

Zonnebekerplant (Heliamphora) (2)

Zonnebekerplanten zien er, met hun aparte bekers, zéér speciaal uit. Deze soort doet het perfect binnen en zal je blijven verrassen.

Filters

Zonnebekerplant (Heliamphora)

Habitat en voorkomen

De Heliamphora is van origine afkomstig uit de hooglanden van Zuid-Amerika, voornamelijk in Venezuela, Guyana en Brazilië. Deze planten groeien het beste in vochtige, koele omgevingen zoals bergachtige regenwouden. Ze zijn vaak te vinden op steile hellingen waar het water snel kan weglopen, wat zorgt voor een hoge vochtigheid en een constante vochttoevoer.

De Heliamphora heeft een opvallend uiterlijk, met lange slanke bekers die uit een centrale rozet van bladeren groeien. Deze bekers kunnen variëren in grootte, kleur en vorm, afhankelijk van de soort. Sommige bekers zijn klein en compact, terwijl andere soorten lange en smalle bekers hebben. De kleur van de bekers varieert van geelgroen tot dieppaars, en sommige soorten hebben zelfs prachtige rode of oranje tinten. De binnenkant van de bekers is bedekt met kleverige haartjes die kleine insecten vasthouden.

Voeding

Net als andere bekerplanten vangt een Heliamphora kleine insecten in haar bekers. Deze insecten worden aangetrokken door de geuren en kleuren van de bekers, en eenmaal binnen worden ze vastgehouden door de kleverige haartjes. De Heliamphora gebruikt deze insecten als voedselbron, omdat de grond waarop ze groeit vaak arm is aan voedingsstoffen.

Verzorging

De Heliamphora is gek op een hoge luchtvochtigheid. Zet jouw plant dan ook in een ruimte waar de luchtvochtigheid hoog is. Geef jouw Heliamphora daarnaast ook nog gedestilleerd water of regenwater. Dit kan al door middel van een schaaltje met water. Zorg er voor dat jouw plant gaten heeft in de onderkant van de pot zodat het water ook opgenomen kan worden door de plant.

Een Heliamphora groeit het beste bij een gemiddelde temperatuur tussen 15°C en 25°C. Het is belangrijk om de plant niet in direct zonlicht te zetten, direct zonlicht kan namelijk de bladeren van jouw plant verbranden. Zet jouw Heliamphora bij voorkeur op een lichte maar niet te zonnige plek, bijvoorbeeld bij een raam op het noorden.

Jouw Heliamphora zal in de meeste gevallen voor zijn eigen voeding zorgen. Staat jouw Heliamphora echter op een plek in huis waar bijna geen insecten aanwezig zijn, dan kun je in het ergste geval een insect aan de plant voeren. Zorg er hierbij voor dat je de bekers van jouw Heliamphora niet aanraakt. Op deze manier voorkom je mogelijke schade.

Wil je graag meer weten over de verzorging van jouw vleesetende plant? Lees dan onze uitgebreide blog.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nl zijn het ermee eens dat het houden van een vleesetende plant zoals de Zonnebekerplant een uitermate fascinerende hobby is. Vooral wanneer je jouw Heliamphora de optimale leefomstandigheden kunt geven zie je een gelukkig en prachtig plantje groeien en bloeien, waar jij dan weer op jouw beurt ontzettend van kunt genieten.

We willen deze hobby dan ook graag met iedereen delen. Heb je nou altijd al een Zonnebekerplant willen hebben neem dan zeker eens een kijkje in ons assortiment.

 

Lees meerSluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »