Terug

BESTEL NÚ MET 5% KORTING: " KERST24 "

Welke vleesetende planten kunnen er binnen gehouden worden?

Welke vleesetende planten kunnen er binnen gehouden worden?

We weten inmiddels dat vleesetende planten een fascinerende en vooral ook unieke toevoeging zijn aan elke binnenruimte. De unieke aanpassingen die ze gemaakt en doorstaan hebben in voedselarme omgevingen maakt ze niet alleen functioneel maar ook nog eens ongelofelijk uniek.

We weten dat de planten in de regel vaak in vochtige en zonnige omgeving in het wild leven. Denk hierbij eens aan moerassen, hoog in de bergen en ook in tropische gebieden. Ook zijn er vleesetende planten die binnenshuis goed kunnen overleven. We gaan samen met jou in deze blog dieper in op de beste verzorging, maar ook wat ze nodig hebben om te kunnen ontplooien in je huis.

Venusvliegenvanger (Dionaea muscipula)

De Venusvliegenvanger is mogelijk de meest bekende vleesetende plant uit de vleesetende planten wereld. Daarnaast is de Venusvliegenvanger ook een waar favoriet bij de liefhebber van kamerplanten. Deze planten staan voornamelijk bekend dankzij hun unieke en vooral ook spectaculaire vallen. De plant kan namelijk tot 20 tellen, dit doet de plant doormiddel van zijn triggerhaartjes. Worden deze maar één keer in 20 seconden aangeraakt, dan reset de plant zich. Raak je de triggerhaartjes 2 of meerdere keren aan binnen 20 seconden dan slaat de plant dicht.

Verzorgingstips:

  • Licht: De Venusvliegenvanger is een plant die gebaat is bij ontzettend veel licht. Dit heeft de plant namelijk nodig om gezond te kunnen blijven. Zet de plant daarom op een zonnige vensterbank, het liefst met de ochtendzon. Zo voorkom je dat de bladeren van de plant eventueel kunnen verbranden. Zorg wel voor minimaal 4-6 uur direct zonlicht.
  • Water: Gebruik voor het geven van water enkel gedestilleerd water, regenwater of omgekeerd osmosewater. De reden hiervoor is dat de plant ongelofelijk gevoelig is voor mineralen in kraanwater. Je wilt de grond van de Venusvliegenvanger constant vochtig houden maar absoluut niet doorweken. Je kunt dit makkelijk reguleren door een schaal met water onder de pot te zetten, mits de pot een gat aan de onderzijde heeft natuurlijk. Dit is namelijk ook hoe het werkt in hun moerasomgeving.
  • Voeding: Geef de Venusvliegenvanger absoluut geen kunstmest, of andere voeding. Ze krijgen namelijk genoeg voeding binnen door de insecten die ze vervangen en verteren. Mocht het nou zo zijn dat er binnenshuis bijna geen insecten beschikbaar zijn, dan kun je er voor kiezen af en toe kleine insecten zoals fruitvliegjes te voeren. Zorg er wel voor dat je de plant niet overvoert en ben ongelofelijk voorzichtig met de vallen.
  • Rustperiode: De Venusvliegenvanger heeft een rustperiode nodig in de winter, deze plaats je dan op een koelere locatie zo rond de rond 5-10°C en verminder de watergift.

Zonnedauw (Drosera)

Zonnedauw is een familie van vleesetende planten met wel over 90 soorten. Hiervan kunnen er ontzettend veel binnen gehouden worden. De Zonnedauw is te herkennen aan de tentakelachtige bladeren die bedekt zijn met kleverige druppels. Deze druppels zijn door de plant bewerkt met nectar. Hier komen insecten in vast te zitten, waarna de Zonnedauw zijn tentakel om het insect heenwikkelt. Dit is een plant die bekent staat om zijn unieke en prachtig uiterlijk.

Verzorgingstips:

  • Licht: Een Zonnedauw is het beste gebaat bij veel helder en vooral ook indirect licht. Er zijn overigens soorten die goed om kunnen gaan met direct zonlicht. Zorg er in ieder geval voor dat de Zonnedauw voorzien wordt van voldoende licht, zo kun je namelijk de aanmaak van de druppels goed ondersteunen.
  • Water: Net als bij de Venusvliegenvanger geldt het dat de Zonnedauw enkel bewaterd mag worden met gedestilleerd water, regenwater of omgekeerd osmose water. Ook de Zonnedauw kan slecht tegen kraanwater. Je kunt er bij de Zonnedauw ook voor kiezen om de grond vochtig te houden middels een schoteltje met water onder de pot.
  • Luchtvochtigheid: Een Zonnedauw heeft in de regel een hoge luchtvochtigheid nodig. Dit kun je bereiken door de plant regelmatig te besproeien of met een luchtbevochtiger.
  • Voeding: Deze planten kunnen gemakkelijk zelf kleine insecten vangen in huis, is de ruimte insecten vrij dan kun je gemakkelijk wat insecten bijvoeren. Let er ook bij deze plant op dat je absoluut geen kunstmest gebruikt.

Bekerplanten (Nepenthes)

Nepenthes, ook wel bekend als bekerplanten, zijn planten die de meest prachtige bekervallen kunnen produceren. Deze bekervallen zijn gevuld met een enzymrijke vloeistof welke insecten lokt maar ook verteert. Deze prachtige en vooral ook exotische planten zijn echt perfect voor verzorging in huis. Dit gaat natuurlijk gepaard met de juiste zorg en omgeving.

Verzorgingstips:

  • Licht: De Nepenthes is het beste gebaat bij helder en vooral ook indirect licht. Direct zonlicht kan er in het geval van de Nepenthes voor zorgen dat de bladeren verbranden. Maar te weinig licht kan de productie van bekervallen ook aanzienlijk verminderen.
  • Water: Gebruik ook bij de Nepenthes enkel gedestilleerd water, regenwater of omgekeerd osmose water. Het is belangrijk om hier de grond gelijkmatig vochtig te houden. Je wilt de grond ook hier trouwens niet doorweken. Deze plant heeft behoefte aan een hoge luchtvochtigheid, zorg er dus ook voor dat je deze goed op peil kunt houden.
  • Luchtvochtigheid: Zoals ik net al vermeldde heeft de Nepenthes echt behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. Dit ligt zo ongeveer tussen de 60-80%. Overweeg om een luchtbevochtiger in de buurt te plaatsen, zo kun je een ideale omgeving creëren.
  • Voeding: Nepenthes is in staat om vaak zelf insecten te vangen met zijn bekers. Heb je een insectenvrij huis dan kun je er voor kiezen om af en toe een paar insecten in de bekers te plaatsen. Let er wel op dat je de plant ook hier niet overvoert. Ook voor de Nepenthes geldt geef absoluut geen kunstmest.

Vetblad (Pinguicula)

Het vetblad, ook wel bekend als een butterwort in de Engelse taal, is een plant die bekend staat om zijn kleverige bladeren. Deze bladeren gebruikt de plant om insecten mee te vangen en verteren. Een Pinguicula is in de regel een ontzettend gemakkelijke plant om te verzorgen en geven jouw huis een sierlijk doch subtiel element.  

Verzorgingstips:

  • Licht: Een Pinguicula houdt in de regel van veel, helder en ook indirect licht. Ze kunnen voor een klein gedeelte direct zonlicht verdragen, maar dit is puur afhankelijk van de soort. In de regel kan direct zonlicht er namelijk voor zorgen dat de bladeren van het vetblad verbranden.
  • Water: De Pinguicula is gebaat bij een iets drogere winterrust, maar gedurende de rest van het jaar moet de grond goed vochtig gehouden worden. Gebruik ook bij deze vleesetende plant enkel gedestilleerd water, regenwater of omgekeerd osmose water.
  • Luchtvochtigheid: Een vetblad heeft geen hoe luchtvochtigheid nodig. Dit maakt ze ideaal voor het binnenshuis houden van deze vleesetende plant. Vaak is een gemiddelde luchtvochtigheid goed genoeg. Je zult daarom al snel een vetblad in huis zien.
  • Voeding: Een vetblad kan zijn eigen insecten gemakkelijk vangen, welke zich in huis bevinden. Denk hierbij eens aan fruitvliegjes. Geef ook de vetblad absoluut geen kunstmest of andere meststoffen.

Trompetbekerplant (Sarracenia)

De Sarracenia, ook wel bekend als de trompetbekerplant, is een ontzettend opvallende en prachtige vleesetende plant. Je kunt deze herkennen aan de prachtige trompetvormige bekers. Deze plant kan perfect binnenshuis mits deze voldoende licht krijgt. De trompetvormige bladeren trekken op hun beurt insecten aan die in de beker vallen en worden verteerd door een enzymrijke vloeistof.

Verzorgingstips:

  • Licht: Een Sarracenia heeft beel behoefte aan direct zonlicht om goed te kunnen groeien. Zet de plant op een vensterbank op het zuiden of westen voor het beste resultaat.
  • Water: Gebruik voor deze plant ook wat je voor alle andere planten gebruikt namelijk enkel gedestilleerd water, regenwater en omgekeerd osmose water. Je kunt ook hier de grond vochtig houden door er een schaaltje met water onder te zetten. Gebruik absoluut geen kraanwater.
  • Voeding: Zoals bij alle andere vleesetende planten geldt voor de Sarracenia hetzelfde, gebruik absoluut geen meststoffen. Ze kunnen hun insecten goed zelf vangen. Mocht het ook hier zo zijn dat je een insectenvrij huis hebt, geef dan één of twee insecten aan de plant.

Blaasjeskruid (Utricularia)

Het Blaasjeskruid is een veel minder bekende vleesetende plant, welke voornamelijk waterinsecten vangt. Dit doet het blaasjeskruid middels kleine blaasjes die vacuüm kunnen trekken. De plant trekt hier dus de insecten direct mee naar binnen. Er zijn onder de soort Blaasjeskruid ook soorten die zich op het land bevinden. Deze zijn meer geschikt voor het houden van binnenshuis. Zorg er wel voor dat de omgeving waarin je de plant houdt goed vochtig is.

Verzorgingstips:

  • Licht: De Utricularia heeft behoefte aan helder en vooral ook indirect licht. Zet je de plant in direct zonlicht dan kan het zijn dat de bladeren van de plant verbranden.
  • Water: Je wilt de grond van de Utricularia goed en vooral ook constant vochtig houden. Gebruik hiervoor ook enkel gedestilleerd water, regenwater en omgekeerd osmose water. Dit geldt eigenlijk zo voor alle vleesetende planten. Houdt de plant weg van kraanwater.
  • Luchtvochtigheid: Voor deze plant is het cruciaal om een hoge luchtvochtigheid te hebben. Je kunt bij deze plant misschien een terrarium overwegen, maar het gebruik van een luchtbevochtiger is een grotere aanrader.
  • Voeding: Ook een Utricularia heeft absoluut geen kunstmest nodig en kan zijn eigen voedsel gemakkelijk vangen, denk hierbij vooral aan in het water. De plant leeft namelijk voornamelijk van kleine waterorganismen.

Algemene tips voor het binnenshuis houden van vleesetende planten

Om jouw vleesetende plant optimaal te laten opgroeien in huis heb je aandacht voor detail en bereidheid voor het begrijpen van hun unieke behoeften nodig. We hebben daarom wat algemene tips voor jou opgesomd om je te helpen bij de verzorging van deze prachtige planten:

  1. Gebruik de juiste potgrond: Vleesetende planten staan erom bekend te groeien op bodems die geen voeding bevatten. Let dus wel dat je jouw vleesetende plant niet in normale potgrond zet. Gebruik hiervoor onze vleesetende planten aarde. Deze aarde is speciaal samengesteld om jouw vleesetende plant te voorzien van de beste potgrond omstandigheden.
  2. Voorkom gebruik van kraanwater: Zoals we bij alle planten eigenlijk al herhaald hebben is het van cruciaal belang dat je geen kraanwater gebruikt. Deze bevat teveel mineralen die schadelijk kunnen zijn voor jouw vleesetende plant. Dit komt omdat de mineralen zich op de bodem ophopen. Gebruik enkel gedestilleerd water, regenwater en omgekeerd osmose water.
  3. Zorg voor voldoende licht: Je wilt jouw vleesetende plant ten alle tijden voorzien van voldoende licht. Let er wel op dat je de meeste vleesetende planten niet in het zonlicht houdt. Dit kan namelijk de bladeren aanzienlijk aantasten. Mocht je niet genoeg licht kunnen bieden is een groeilamp een perfecte oplossing.
  4. Voorkom tocht: Ontzettend veel vleesetende planten zijn gevoelig voor  temperatuurschommelingen en tocht. Zet jouw vleesetende plant dus op een locatie waar de temperatuur vrijwel altijd constant is.
  5. Regelmatige inspectie: Blijf jouw vleesetende plant regelmatig controleren, let daarbij goed op de bladeren en vallen van jouw plantje. Zo constateer je sneller ziekten of andere plagen. Wanneer jouw plant gezond blijft, weet je dat de omgeving waarin de plant staat juist is.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nlweten als geen ander hoe boeiend vleesetende planten echt kunnen zijn, dit hebben ze onder andere echt te danken aan hun manier van aanpassen. Deze prachtige planten kun je nu ook gemakkelijk in huis houden met de juiste zorg en aandacht. Van de iconische Venusvliegenvanger tot de exotische Nepenthes, deze planten brengen echt een stukje natuur in huis en geven jou die unieke kijk op de biodiversiteit van de plantenwereld.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »