Terug

Bekerplanten (11)

Bekerplanten (Nepenthes) beschikken over de meest aparte vormen, mooiste kleuren en de leukste eigenschappen. Deze planten kunnen - met wat verzorging - zéér groot worden.

Filters

Bekerplanten

De bekerplant (Nepenthes) behoort tot de Nepenthaceae familie. De Bekerplant behoort tot de tropische planten. De plant heeft haar naam te danken aan haar unieke uiterlijk en de grote ‘bekers’. De Nepenthes heeft een mooi gekleurde bekervorm en wordt daarom ook wel ‘Bekerplant’ genoemd.

Nepenthes: De val

De Bekerplant lokt haar prooien (insecten) met een heerlijke nectar-geur. Doordat de Bekerplant insecten eet, wordt het ook een vleesetende plant genoemd. Bovenaan de binnenkant van de het bekerblad zit een gladde rand. De functie van de gladde rand is dat een insect geen grip heeft en daardoor in de beker glijdt. In de beker zelf zitten stevige haartjes die naar beneden gericht zijn. Het doel van deze haartjes is dat het prooi niet kan ontsnappen. Onderaan in de beker van de Nepenthes bevindt zich een stroperige vloeistof vol met verteringssappen (enzymen). De verteringssappen worden aangemaakt door klieren die aan die binnenkant van de beker zitten. Sommige bekers van nepenthes-soorten kunnen tot wel 50cm groot worden!

Bekerplant afkomst

De Nepenthes is te vinden op verschillende delen van de wereld. De Bekerplant is merendeel te vinden in Zuidoost-Azië (Borneo). Daarnaast is de plantensoort te vinden op Sri Lanka, Madagaskar en de Seychellen. Door de carnivorische levensstijl van de plant, is de bekerplant in staat om op een voedselarme grond te leven. De vangbekers kunnen laag op de grond liggen of juist hoog in de lucht hangen. De meeste Bekerplanten groeien in tropische hellingbossen. Deze bossen kennen grote temperatuurverschillen. Er zijn echter ook bekerplanten die die in de natte laaglanden groeien. In de laaglanden is het zowel overdag als s’nachts warm. Er zijn ook Bekerplanten die op tot wel 3000 meter hoogte gevonden kunnen worden. Dit zijn ‘hoogland’ Nepenthes.

Bekerplant eigenschappen

De Bekerplant kan tot wel 2 meter groot worden! Dit is afhankelijk van de omgeving en verzorging van de vleesetende plant. Een klimbekerplant in de natuur kan tot wel 15 meter hoog worden. De Bekerplant houdt heel erg van de zon. Wel is het belangrijk dat de plant niet in direct zonlicht staat. Daarnaast houdt de Bekerplant heel erg van vocht, heel veel zelfs. De Bekerplant kan ook mooie geel / bruine bloemen krijgen in de vorm van de een trosje. De Bekerplant kan zowel in een hangende pot als een staande pot gehouden worden. Het is wel belangrijk dat de plant ruimte heeft. In tegenstelling tot de Venusvliegenvanger en de Trompetbekerplant heeft de Bekerplant (Nepenthes) géén winterrust nodig. Wil je meer over de Bekerplant verzorging weten? Kijk dan naar onze verzorging tips, zodat jij jarenlang kunt genieten van deze prachtige plant.

Wil je een bekerplant kopen? Kijk dan naar ons assortiment.

Nepenthes weetjes

Weetje 1: De indrukwekkende naam ‘vleesetende plant’ komt bij de Nepenthes écht tot zijn recht. De meeste vleesetende planten vangen namelijk insecten, maar bij enkele grote bekerplantsoorten (Nepenthes Rajah & Nepenthes Rafflesiana), met bekers tot wel 50cm groot, zijn andere (kleine) dieren ook het prooi. Zo staan ratten op het menu van deze vleesetende plant. Weetje 2: De Nepenthes wordt ook wel eens ‘apenbeker’ (monkey cups) genoemd. Dit komt omdat er apen gezien zijn die uit de bekers van de Bekerplant dronken.

Lees meerSluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »