Terug

Australische Bekerplant (Cephalotus Follicularis) (2)

Altijd al een speciale vleesetende plant willen hebben? Onze Cephalotus Follicularis behoort tot één van de zeldzamere soorten die je kunt vinden.

Filters

Australische Bekerplant (Cephalotus Follicularis)

De Australische bekerplant, staat ook wel bekend als de (Cephalotus follicularis), is een zeldzame vleesetende plant die zijn origine heeft in Zuid-West Australië. De zeldzame plant staat bekend om zijn unieke bekervallen welke insecten vangen en verteren. Hier halen ze de voedingsstoffen uit die ze nodig hebben om te kunnen groeien. In deze categorie gaan wij het hebben over de kenmerken, de habitat, voeding en nog veel meer.

Hoe herken je deze Australische bekerplant?

Iedere vleesetende plant heeft natuurlijk zijn eigen karakteristieke kenmerken. De Cephalotus is hier geen uitzondering van. Deze prachtige plant heeft misschien wel de meest unieke kenmerken van hen allemaal. Waarom zeg ik dat? Deze plant oog totaal anders dan de rest van de vleesetende planten.

Vorm en grootte

De Cephalotus follicularis wordt vaak niet groter dan 10 tot 15 centimeter in diameter. De vallen variëren ook in grootte, deze worden vaak niet groter dan 1 tot 5 centimeter. Dit is overigens allemaal afhankelijk van de gezondheid van de plant. De bekers hebben een prachtige helder groene kleur met rode vlekken. Daarnaast is een Cepalotus ook te herkennen aan hun karakteristieke deksel.

Bladeren

De Cephalotus heeft twee soorten bladeren. De bladeren die geen vlees verwerken, dit zijn de langwerpige bladeren en dan heb je nog de bekervormige bladeren, je raad het waarschijnlijk al dit zijn de vleesetende bladeren.

Deze bekers worden gebruikt om insecten in te vangen en te verteren. De bladeren welke geen insecten verwerken hebben ook een belangrijke functie. Dit is fotosynthese, deze bladeren voorzien de plant van energie.

Vallen

De Cephalotus follicularis haar vallen zijn uniek onder de vleesetende planten soorten. Ze hebben een buisvormige structuur met een deksel aan de bovenkant, welke dient om regenwater buiten te houden. De binnenkant van de val is bedekt met kleine haartjes die naar beneden wijzen, waardoor het moeilijk is voor insecten om te ontsnappen. De val bevat enzymen en bacteriën die helpen bij het verteren van het gevangen insect.

De natuurlijke leefomgeving van de Cephalotus

De Australische bekerplant vind je terug in de moerassen, heidevelden en bosgebieden van West Australië. De Cephalotus wil net als alle andere vleesetende planten een zure en vochtige grond. Je kunt de Cephalotus voornamelijk vinden op plekken waar veel schaduw aanwezig is

Op welke manieren plant de Cephalotus zich voort?

De Australische bekerplant draagt zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Deze bloemen zijn klein en onopvallend, en worden meestal in het voorjaar geproduceerd. De plant wordt bestoven door insecten zoals bijvoorbeeld: vliegen en bijen, welke worden aangetrokken door de geur en kleur van de bloemen. Na de bestuiving ontwikkelen de bloemen zich tot kleine, ronde vruchten die talrijke kleine zaadjes bevatten.

Naast de gebruikelijke voortplanting kan de Cephalotus zich ook vegatief voortplanten. Het vegatieve voortplanten is de belangrijkste manier van voortplanten voor de Cephalotus. Hoe werkt dit dan? De plant doet dit door middel van wortelstokken. Dit houdt in dat de Cephalotus een uitloper onder de grond heeft lopen welke uiteindelijk uitgroeit tot een nieuwe plant. De reden dat deze manier favoriet is voor de Cephalotus komt doordat de zaden vrij zeldzaam zijn en ook nog eens laag in kiemkracht zijn.

Welke bodem en hoeveel water heeft mijn Cephalotus nodig?

De Australische bekerplant heeft net als alle andere vleesetende planten behoefte aan een zure en vochtige grond om te kunnen groeien. Gebruik hiervoor een mengsel van 50% turfen 50% perliet. Zorg ervoor dat de bodem van de plant altijd vochtig is, maar voorkom dat je de grond doordrenkt en voorkom hiermee wortelrot. Gebruik voor vleesetende planten enkel gedestilleerd, regen of osmosewater, dit omdat kraanwater veelal schadelijke mineralen en een overschot aan kalk bevat.

Welke temperatuur en hoeveel licht heeft mijn Cephalotus nodig?

De Cephalotus houdt van licht en heeft het ook nodig om goed te kunnen groeien. Hieronder hebben wij enkele adviezen neergezet om de Cephalotus zo goed mogelijk te ondersteunen.

 1. Licht: Zet de plant bij voorkeur op een zonnige plek. Houdt er echter rekening mee dat de Cephalotus geen grote temperatuur schommelingen ondergaat. Voor de Cephalotus geldt hetzelfde als voor de andere vleesetende planten. Wanneer je niet genoeg toegang hebt tot zonlicht, maak dan eventueel gebruik van een LED groeilamp. Dit bezorgt jouw Cephalotus alsnog genoeg licht om te kunnen groeien.

 2. Temperatuur: De Cephalotus follicularis is in Australië winterhard, dit geldt echter niet voor Nederland. Zet jouw plant daarom niet buiten bij temperaturen onder de 15 graden Celsius. Daarboven mag altijd, maar wanneer de temperatuur onder de 15 graden Celsius komt is het verstandig jouw plantje weer mee naar binnen te nemen. Wil je graag meer weten over de winterrust van vleesetende planten? Lees dan deze blog.

Hoe moet ik mijn Cephalotus snoeien en onderhouden?

Snoei een Cephalotus met enige regelmaat, dit laat het plantje zich ten alle tijden op zijn best voelen. Wanneer de bekerplant zich niet hoeft te focussen op oudere bladeren kan deze zijn energie inzetten om te groeien. We hebben een paar tips voor je om jouw Australische bekerplant het beste te onderhouden:

 1. Bladcontrole: Controleer jouw Cephalotus met regelmaat op dode of zieke bladeren. Let op de volgende twee belangrijke dingen bij het snoeien:

 • Gebruik enkel schoon gereedschap om jouw plantje te snoeien, dit kan namelijk enige infecties voorkomen.

 • Knip of snijd daarnaast zo dicht mogelijk bij de basis van de plant om eventuele complicaties te voorkomen.

 1. Oude bekers verwijderen: Bekers van een Cephalotus verslechteren op zijn tijd vooral als ze actief insecten vangen. Ben uiterst voorzichtig met het verwijderen van de oude bekers, knip ze enkel af met een schone en scherpe snoeischaar.

Conclusie

Met deze tips en de juiste zorg kan de Australische bekerplant een prachtige toevoeging zijn aan jouw vleesetende planten collectie. Deze zeldzame vleesetende planten soort kan tot een prachtig gespreksonderwerp groeien.

Wij van Vleesetendeplant.nl zijn het ermee eens dat het houden van een vleesetende plant zoals de Australische bekerplant een uitermate fascinerende hobby is. Vooral wanneer je jouw Cephalotus follicularis de optimale leefomstandigheden kunt geven zie je een gelukkig en prachtig plantje groeien en bloeien, waar jij dan weer op jouw beurt ontzettend van kunt genieten.

We willen deze hobby dan ook graag met iedereen delen. Heb je nou altijd al een Australische bekerplant willen hebben neem dan zeker eens een kijkje in ons assortiment.

Lees meerSluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »