Terug

Alles over de Zonnedauw (Drosera)

Alles over de Zonnedauw (Drosera)

We hebben speciaal voor de Zonnedauw deze uitgebreide gids gecreëerd om je te helpen jouw Zonnedauw gelukkig en gezond te houden. We gaan het onder andere hebben over de beste omstandigheden voor de Zonnedauw, het snoeien, het overwinteren en nog veel meer.

De Zonnedauw (Drosera) is een prachtige en intrigerende plant. De Zonnedauw is een gemakkelijke plant om te onderhouden en dus geschikt voor zowel de beginnende tuinier als de ervaren.

Hoe creëer ik de beste omstandigheden voor mijn Zonnedauw?

We kennen de de Zonnedauw allemaal als een moerasplant welke zijn origine vindt over vrijwel de hele wereld. Dit is natuurlijk ontzettend belangrijk wanneer je jouw Zonnedauw graag wilt voorzien van de beste groei omstandigheden. Het is namelijk ontzettend belangrijk om hun natuurlijke omgeving zo precies mogelijk na te maken.

  1. Licht: Om goed te kunnen groeien en gelukkig te zijn heeft een Zonnedauw veel licht nodig. Kies ervoor om jouw Zonnedauw op het zuiden of zuidoosten te zetten en voor een raam, zodat jouw plantje minimaal vier tot zes uur zon per dag kan opnemen. Mocht je natuurlijk licht niet geheel kunnen bieden, kun je ook kiezen voor een LED groeilamp of een andere vorm van kunstmatig licht.

  2. Temperatuur: Het grootste aantal van de Zonnedauw soorten zijn winterhard en kunnen dus overleven bij temperaturen tot aan de nul graden. De subtropische varianten hebben natuurlijk een specifieke behoefte voor wat betreft temperaturen. Let daarom altijd goed op de behoefte van jouw Zonnedauw. Kijk daarnaast goed naar een plekje voor jouw Zonnedauw die aan de eisen voldoet. Houd je plant goed uit de buurt van verwarming of airconditioning en voorkom schommeling in de temperatuur.

  3. Luchtvochtigheid: De beste omgeving voor een Zonnedauw is een vochtige omgeving, deze factor helpt ook bij het vangen van insecten omdat deze vaak in getallen aanwezig zijn op vochtige omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan muggen kolonies bij beken. Wanneer je een Zonnedauw verzorgt probeer dan een luchtvochtigheid te creëren tussen de 40 en 70%. Wanneer je zelf in een droog klimaat leeft maar toch graag een vleesetende plant hebt is een luchtbevochtiger de ideale uitkomst voor jou. Daarnaast kun je ook gebruik maken van het schoteltje water in combinatie met kiezelstenen.

Hoeveel water heeft mijn Zonnedauw nodig?

Iedere Zonnedauw heeft een vochtige grond nodig om gelukkig te zijn en goed te kunnen groeien. Echter mogen de wortels niet constant in water staan. Gebruik enkel gedestilleerd, regen- of osmose water om de plant water te geven, de reden dat we dit benadrukken is omdat kraan water schadelijke mineralen bevat welke de Zonnedauw kan aantasten.

De vuistregel voor de vochtigheidsgraad is een vochtige grond en niet doorweekt. Je kunt dit heel makkelijk reguleren door een schaaltje te vullen met water, plaats hierin een pot met de Zonnedauw. Zorg er wel voor dat er gaten zitten in de pot zodat het water ook naar binnen kan.

Wat eet mijn Zonnedauw?

Een Zonnedauw vangt insecten zoals vliegen, muggen en bladluizen om zichzelf van voeding te voorzien. Deze voeding gebruiken ze dan onder andere om weer van te kunnen groeien en voortbestaan. De vleesetende planten vangen zelfstandig hun eten, voer ze niet handmatig tenzij je echt niet anders kunt. Wil je graag meer weten over de voeding van jouw vleesetende plant? Lees dan onze blog.

Vleesetende planten in het algemeen hebben overigens geen mest of andere bodemvoeding nodig. Je kunt hier zelfs meer schade mee aanrichten dan dat jouw vleesetende plant hier profijt van heeft.

Welke potgrond is het beste voor mijn Zonnedauw?

Vleesetende planten groeien overal ter wereld, maar één ding hebben ze allemaal gemeen. Ze verkiezen voedingsarme grond boven al het andere. De vleesetende planten halen hun voeding niet uit de grond maar uit het insect.

Kies daarom voor een goed doorlatende zure potgrond. Deze moet voedingsarm zijn. De beste mix om te gebruiken voor iedere vleesetende plant is een mix van turf en perliet. Vermijd in dit geval dus de voedingsrijke potgronden. Deze kunnen namelijk veel meer schade aanrichten dan dat ze goed doen voor jouw Zonnedauw. Wil je graag meer weten over het verpotten van jouw Zonnedauw? Lees dan onze interessante en informatieve blog.

Het snoeien van jouw Zonnedauw

Het is belangrijk om jouw Zonnedauw met regelmaat te snoeien, zo haal je de dode en/of zieke bladeren bij de plant weg waardoor de plant zijn energie weer kan steken in het groeien. Dit is overigens ook de key om jouw plant gezond te houden. Daarnaast blijven ze op hun mooist wanneer de bladeren weer groen zijn. Dit geeft jou plantje de kans om te stralen.

Gebruik enkel schoon gereedschap om jouw Zonnedauw te snoeien, dit kan zijn een pincet of een scherp en schoon mes. Zo voorkom je overigens ook enige beschadigingen van jouw Zonnedauw. Overigens is snoeien bij uitstek ook de manier om schimmel groei te voorkomen.

Gaat een Zonnedauw in winterrust?

Overwinteren, veel Zonnedauw soorten gaan in de winter in een winterrust, ook wel een rustperiode genoemd. Tijdens deze periode zijn ze minder actief en zullen ze minder snel groeien. Wanneer jouw Zonnedauw dit stadium bereikt is het belangrijk het water geven te verminderen. Houdt de grond wel vochtig. Bescherm jouw Zonnedauw daarnaast ook tegen vries temperaturen of extreme kou in het algemeen. Wil je graag meer weten over de rustperiode van vleesetende planten? Lees dan onze interessante blog.

Extra tips om algemene plagen of ziekten tegen te gaan

Vleesetende planten zijn in het algemeen resistent tegen de ziekten en plagen die onder planten vrij vaak aanwezig zijn. Toch kunnen vleesetende planten zoals de Zonnedauw tegen een probleem aanlopen. Pak bijvoorbeeld een schimmelziekte, deze kan opgelopen worden wanneer jouw Zonnedauw in een té vochtige ruimte staat.

Dit kun je gemakkelijk voorkomen door te zorgen voor een goede ventilatie en een niet te natte grond. Een plaag in de vorm van insecten is in de vleesetende planten wereld heel zeldzaam, toch is het heel makkelijk te behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Let altijd op tekenen van ongedierte, dit kan zijn verkleurde bladeren, eventuele gaatjes of een plakkerige afscheiding.

Wanneer jouw Zonnedauw er ongezond uitziet of slecht groeit, kan dit liggen aan bijvoorbeeld onvoldoende licht, teveel of te weinig water of misschien zelfs de verkeerde potgrond. Kijk heel goed naar de routine die je hebt voor jouw plant en naar de potgrond. Pas hier dingen aan indien nodig. Jouw plantje laat stress ook heel gemakkelijk zien, dit kan door middel van slaphangende bladeren, bladeren die bruin kleuren of zelfs een slechte groei van zijn bladeren. De Zonnedauw laat gemakkelijkzien wanneer er iets mis is en laat jou hier makkelijk op inspelen.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nl zijn het ermee eens dat het houden van een vleesetende plant zoals de Zonnedauw een uitermate fascinerende hobby is. Vooral wanneer je jouw Zonnedauw de optimale leefomstandigheden kunt geven, zie je een gelukkig en prachtig plantje groeien en bloeien, waar jij dan weer op jouw beurt ontzettend van kunt genieten. We willen deze hobby dan ook graag met iedereen delen. Heb je nou altijd al een Zonnedauw willen hebben neem dan zeker eens een kijkje in ons assortiment.

Reacties

  • Placeholder

    Wasko Maleducado

    01 / 10 / 2023

    Hele duidelijke en goede uitleg. XXX

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »