Terug

Vleesetende planten verpotten

Vleesetende planten verpotten

Is het belangrijk om mijn vleesetende plant te verpotten? Wij leggen uit wat het nut hiervan is en hoe je het zelf kunt doen. Handig toch? Lees deze interessante blog om hier meer over te weten te komen.

Vleesetende planten zijn prachtige planten, en ook nog eens super handig! Ze vangen namelijk de ongewenste gasten (insecten) in ons huis, handig toch?! Iedere vleesetende plant liefhebber zal dit bevestigen. Een prachtige plant, maar nu blijft die maar groeien! Wat moet je doen? Wees gerust, een vleesetende plant verpotten is heel makkelijk.

De leefomgeving

Voordat ik je vertel over hoe en wanneer, je vleesetende planten het beste kunt verpotten is het belangrijk om te weten waar vleesetende planten vandaan komen. De vleesetende planten familie komt oorspronkelijk uit moerasachtige gebieden. In deze gebieden komt een voeding loze bodem voor. Waardoor vrijwel elke plant sterft. Dit komt omdat de meeste planten hun voeding uit de grond halen. Daarnaast is deze soort bodem ook veel te vochtig voor de meeste planten. Maar de vleesetende planten familie is een kei harde familie, en harde families geven niet zomaar op. Omdat de plant geen voeding uit de grond kon halen, hebben ze naar andere manier gezocht om voeding binnen te krijgen. Uit de lucht, namelijk insecten! De planten zijn zo geëvalueerd dat ze kunnen overleven op een bodem zonder voeding en de voeding zelf vangen.

De bodem

Tot de dag van vandaag heeft de vleesetende plant nog nooit de bodem gebruikt om zichzelf te voeden. Daarom is het belangrijk om wanneer je de planten verpot gebruikt maakt van een grond zonder voeding erin. Als je wel een grond met voeding erin gebruikt kan de plant sterven. Dit komt omdat de plant nooit heeft geleerd om stoffen uit de grond af te stoten, en dus alles direct in zich op neemt. Hetzelfde geldt voor het water dat je gebruikt. Het wordt afgeraden om kraanwater te gebruiken. Dit komt omdat er in kraanwater kalk zit. De plant heeft nooit geleerd om kalk af te stoten en zal de kalk dus in zich opnemen. Daarom is het dus belangrijk om nooit:  voeding bij te geven, aarde met voeding erin te gebruiken, of om kraanwater aan de plant te geven.

De periode

Nu komen we bij het verpotten van de plant.  Het is als allereerste belangrijk om te weten in welke periode je de planten het beste kan verpotten. De vleesetende plant leeft in een groeiperiode en een rustperiode. De rustperiode duidt de periode aan waarin de vleesetende planten rusten en ook geen insecten vangen. De meeste vleesetende planten zien er in deze periode minder mooi uit en sommige trekken zelfs terug in de grond. Maar wees gerust! Dit is heel normaal. De rustperiode start rond de tijd dat er ook minder insecten zijn, rond oktober dus. Zet de vleesetende planten op een wat koelere plek met een beetje licht. Tropische Vleesetende planten houden geen rustperiode. Dit komt omdat ze in de natuur ook geen rustperiode nemen. In Februari / Maart gaat de groeiperiode van start. Dit is de ideale tijd om de planten te verpotten. Het is het beste om de planten meteen aan het begin van de groeiperiode te verpotten. Dan hebben ze genoeg tijd om te wennen aan hun nieuwe plekje. Tijdens de groeiperiode kun je de planten wel verpotten, maar dan is de kans groot dat de groei langzamer gaat. Dit is omdat je de plant dan uit de groeicyclus haalt en ze weer opnieuw moet wennen. Net zoals bij de meeste planten! Ben je benieuwd naar deze groeiperiode? Lees dan onze interessante blog over: de groeiperiodevan vleesetende planten.

Het verpotten

Nu zijn we gekomen bij het verpotten van vleesetende planten zelf. Dit is super makkelijk! Dit komt omdat de meeste vleesetende planten soorten heel slecht wortelen. Dit komt door hun natuurlijke leefgebied. Omdat  ze geen voeding uit de grond kunnen halen, wortelen de wortels niet diep. Daarom kun je heel makkelijk met een lepel of een klein schepje de vleesetende planten uit graven. Wat je ook kunt doen is met je hand rond om het potje van de plant wrijven zodat de aarde goed loskomt en het plantje er wijze van spreken zo uit kan vallen. Vang het plantje vanaf de zijkant rustig op met de palm van je hand. Probeer het plantje nooit van bovenaf uit de pot te halen. Zo kun je de plant en haar vallen beschadigen. Graaf het plantje weer rustig in haar nieuwe pot en klaar! Graag laten we jullie natuurlijk ook alles weten over de rustperiode van de vleesetende plant. Lees daarom ook zeker onze blog over: de winterrust van vleesetende planten.

Heel veel succes met het verpotten van jouw vleesetende plant! 

Reacties

  • Placeholder

    Carolief

    09 / 07 / 2022

    Grond zonder voeding erin, of blonde turf vermengd met perliet?

  • Placeholder

    Carmen Varvik

    30 / 04 / 2022

    Welke grond moet ik dan gebruiken?

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »