Terug

Alles over de Venus vliegenvanger (Dionaea Muscipula)

Alles over de Venus vliegenvanger (Dionaea Muscipula)

In deze tekst leggen we je graag alles uit over het verzorgen van de prachtige Venus vliegenvanger. Daarnaast leggen we jou alles uit over de ideale leefomstandigheden, voedsel en het belang van water. Wij zorgen er samen met jou graag voor dat jouw Venus vliegenvanger optimaal groeit en bloeit.

Een Venus vliegenvanger (Dionaea muscipula) is de meest iconische vleesetende plant ter wereld. Iedereen kent deze prachtige plant wel van horen of zien in een winkel. De Venus vliegenvanger heeft een herkenbaar en opvallend uiterlijk.

Wat zijn de beste leefomstandigheden voor mijn Venus vliegenvanger?

We kennen de Venus vliegenvanger allemaal als een moerasplant welke zijn origine vindt in de Verenigde Staten. Dit is overigens belangrijk om te weten wanneer je jouw plantje graag wilt voorzien van de beste groei omstandigheden. Het is namelijk ontzettend belangrijk om hun natuurlijke omgeving zo precies mogelijk na te maken.

  1. Licht: Om goed te kunnen groeien heeft jouw Venus vliegenvanger veel licht nodig. Zorg ervoor dat jouw plantje een plek bij het raam op het zuiden heeft. Dit garandeert in de meeste gevallen een goede 6 tot 8 uur zonlicht. Tijdens de winter kun je jouw plantje voorzien van extra kunstmatig licht in de vorm van een LED-groeilamp.

  2. Temperatuur: De Venus vliegenvanger groeit het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 30 graden Celsius. Onze Venus vliegenvangers mogen in de zomer en winter buiten verblijven, dit komt omdat ze winterhard zijn. Dit maakt ze uitermate geschikt voor moerasbakken.

Hoeveel water moet ik geven en hoe zit het met de luchtvochtigheid?

Voor een Venus vliegenvanger is vocht uitermate belangrijk. dit hebben ze dan ook constant nodig, echter is het belangrijk om in de gaten te houden dat ze niet te nat worden.

  1. Water: De vuistregel voor iedere vleesetende plant is: gebruik ten alle tijden gedestilleerd, gedemineraliseerd of regenwater om je venus vliegenvanger water te geven. Kraanwater bevat namelijk te veel schadelijke mineralen welke de plant dan weer opneemt en op lange termijn problemen kan veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om de grond altijd vochtig te houden, draag er echter zorg voor dat je de grond niet doorweekt. Je kunt het jezelf makkelijk maken door een schoteltje met water onder het potje te plaatsen, mits deze water door laat zodat jouw plantje zelf het vocht kan regelen.

  2. Luchtvochtigheid: Het is belangrijk dat de Venus vliegenvangers een constante en relatief hoge luchtvochtigheid beschikbaar hebben. Dit is voor deze planten zeer belangrijk. Wil je graag een indicatie hebben voor hoe hoog het luchtvochtigheidsgehalte moet zijn? Dit is tussen de 50 en 70 %. Een luchtbevochtiger in de buurt van jouw Venus vliegenvanger is hiervoor een uitkomst. Daarnaast kun je ook gebruik maken van het schoteltje water in combinatie met kiezelstenen.

Wat kan een Venus vliegenvanger eten?

Normaliter haalt een plant zijn voedingsstoffen ten alle tijden uit de grond. Dit is echter anders voor de vleesetende plant. Deze haalt zijn voeding uit de zelf gevangen insecten. Het is daarom ook belangrijk om te weten wanneer en hoe je jouw vleesetende plant te eten geeft. Wil je ook weten of jouw vleesetende plant naast zijn gevangen of gegeven voeding nog extra voeding nodig heeft? Lees dan onze blog.

  1. Wat een vleesetende plant eet: Het is belangrijk dat jouw Venus vliegenvanger zijn voeding zelf vangt, wil je hem nou toch graag een handje helpen, geef jouw Venus vliegenvanger dan enkel mugjes en vliegjes. Zorg er echter voor dat deze levend gevoerd worden, want een vleesetende plant kan namelijk niets doen met dode insecten. Wanneer deze dood gevoerd worden, kunnen de valletjes niet volledig sluiten waardoor de vleesetende plant het verteringsproces niet kan starten.

  1. Wanneer moet mijn vleesetende plant eten: Een vleesetende plant zoals de Venusvliegenvangers hoeven niet vaak te eten. Deze planten hebben meestal al genoeg aan één insect per maand. Wanneer je jouw vleesetende planten buiten hebt staan hoef je ze natuurlijk niets te eten te geven. Dit kunnen ze goed zelf. Heb je ze in huis staan dan zul je ze misschien af en toe iets aan moeten bieden. We gaan er namelijk vanuit dat er in huis niet altijd insecten aanwezig zijn.

  2. Hoe geef ik mijn Venus vliegenval eten: Het proces om een vleesetende plant eten te geven is een uiterst delicaat proces. Het belangrijkste is dat je de mondjes van het plantje niet beschadigd. Hoe pak je dit goed aan? Gebruik een pincet en pak het insect zoveel mogelijk bij een uiteinde beet. Plaats het insect nu voorzichtig in de val en zorg ervoor dat je de bladeren en de binnenzijde van de mond niet aanraakt. Dit kan de plant namelijk weer beschadigen.

Hoe houdt ik mijn Venusvliegenvanger gezond?

Om jouw vleesetende plant gelukkig, gezond en mooi te houden is het belangrijk dat je jouw plantje regelmatig onderhoudt. Hieronder hebben wij een paar makkelijke periodieke onderhoudstaken geschreven.

  1. Snoeien: Dit klinkt grover dan het daadwerkelijk is. Het snoeien van de Venus vliegenvanger doe je door de dode of bruin wordende bladeren te verwijderen. Hierdoor help je het plantje met behouden van de energie en nog het belangrijkste het voorkomt ziektes. Voor dit proces is het sterk aangeraden om schoon en scherp materieel te gebruiken en de bladeren zo dicht mogelijk bij de basis te verwijderen.

  2. Verpotten: Het is belangrijk om jouw Venus vliegenvanger iedere twee a drie jaar te verpotten. Dit zorgt ervoor dat jouw plantje altijd voldoende ruimte heeft om te groeien en daarnaast ververs je op deze manier de voedingsarme grond ook meteen. Houdt tijdens het verpotten altijd een mengsel van 50% turf en 50% perliet gereed en gebruik deze ook om het plantje in te zetten. Hier is het belangrijk dat de wortels van jouw plantje niet beschadigen.

Hoe overleeft een Venus vliegenvanger in de winter?

Een Venus vliegenvanger is een winterharde plant en heeft om te overleven een rustperiode nodig. Dit helpt de Venus vliegenvanger gezond te blijven. Wil je overigens graag meer weten over de winterrust van vleesetende planten? Lees dan onze blog.

  1. Rustperiode: Wanneer de herfst begint is het belangrijk om jouw Venus vliegenvanger geleidelijk minder water te gaan geven, zorg daarnaast ook voor een geleidelijk lagere temperatuur. Zo help je jouw Venus vliegenvanger zich voor te bereiden op de winterrust. De Venus vliegenvanger verminderd zijn activiteit in deze periode wat uiteindelijk ook de groei zal vertragen.

  2. Overwintering: Zet jouw Venus vliegenvanger in een gekoelde en donkere ruimte, houd de temperatuur tussen de 4 en 10 graden Celsius. Voor deze ruimte kun je jouw garage of kelder gebruiken. Geef in deze periode minder water, draag er echter zorg voor dat de grond niet uitdroogt. Laat jouw Venus vliegenvanger op deze wijze rusten en houd ongeveer twee tot drie maanden aan. Wanneer deze periode voorbij is mag je jouw Venus vliegenvanger weer op een lichtere en warmere plek in huis zetten.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nl zijn het ermee eens dat het houden van een vleesetende plant zoals de Venus vliegenvanger een uitermate fascinerende hobby is. Vooral wanneer je jouw Venus vliegenvanger de optimale leefomstandigheden kunt geven zie je een gelukkig en prachtig plantje groeien en bloeien, waar jij dan weer op jouw beurt ontzettend van kunt genieten.

We willen deze hobby dan ook graag met iedereen delen. Heb je nou altijd al een Venus vliegenvanger willen hebben neem dan zeker eens een kijkje in ons assortiment.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »