Terug

Alles over de bekerplant (Nepenthes)

Alles over de bekerplant (Nepenthes)

In onze uitgebreide tekst gaan we dieper in op wat je moet weten over de verzorging, de ideale groeiomstandigheden tot de voeding, het snoeien en zoveel meer

De bekerplant, ook wel bekend als de Nepenthes, is een prachtige exotische vleesetende plant. De unieke bekervormige vallen samen met de opvallende bladeren zijn kenmerkend aan de Nephentes. Dit maakt de Nepenthes dan ook een uitzonderlijke toevoeging aan elke plantencollectie.

De beste groeiomstandigheden voor de Nepenthes

We kennen de bekerplant allemaal als een exotische jungle plant welke zijn origine vindt in Zuidoost Azië, Madagaskar en Australië. Dit is overigens belangrijk om te weten wanneer je jouw plantje graag wilt voorzien van de beste groei omstandigheden. Je wilt namelijk graag zijn natuurlijke omgeving zo precies mogelijk na maken.

  1. Licht: het belangrijkste voor iedere Nepenthes is veel indirect licht. Hier groeit de bekerplant namelijk het beste door. Voor de Nepenthes is het key om deze bij een raam op het oosten of westen te plaatsen zodat hij minimaal 6 tot 8 uur per dag gefilterd zonlicht binnenkrijgt. Waarom kan een Nepenthes niet in direct zonlicht? Direct zonlicht kan de bladeren van de bekerplant verbranden. Het is dus uiterst belangrijk dit te voorkomen. Voor deze plant geldt hetzelfde als voor alle andere vleesetende planten. Wanneer je niet genoeg natuurlijk licht aan de plant kunt bieden is het verstandig om te kijken naar een LED groeilamp.

  2. Temperatuur: De optimale temperatuur voor een Nepenthes ligt tussen de 21 en de 29 graden Celsius. Voor deze planten is het belangrijk om ervoor te waken dat de temperatuur niet onder de 16 graden komt. Dit kan namelijk de groei tegenhouden, de plant kan daarnaast makkelijk vatbaar worden voor ziekten. Kies een standplaats uit de buurt van tochtige plekken, denk hierbij aan open ramen en deuren, maar ook een radiator. Deze factoren kunnen de temperatuur flink laten schommelen.

  3. Luchtvochtigheid: Gezien bekerplanten van origine uit de jungle komen is het belangrijk dat ze een constante en hoge toevoer van luchtvochtigheid hebben. Voor een beker plant is het belangrijk dat de luchtvochtigheid tussen de 60% en 80% zit en blijft. Mocht het niet mogelijk zijn om dit te creëren is een luchtbevochtiger een fantastische oplossing. Daarnaast kun je er ook altijd voor kiezen om jouw bekerplant in een schotel met water te zetten. Kijk even goed na of de pot gaten heeft zodat het water vrij kan doorstromen. Een andere optie en dit is echt voor de die hard hobbyisten een vleesetende planten terrarium. Hier is vochtregulatie een stuk makkelijker te bedwingen.

  4. Potgrond: Vleesetende planten zijn enorm kieskeurig als het aankomt op potgrond. Ze leven namelijk in het wild op een zure grond, dit hebben ze ook echt nodig. Daarom raden wij aan om een mix te gebruiken van 50% turf en 50% perliet . De grond blijft dan ook luchtig, dit is uitermate belangrijk voor jouw Nepenthes.

Hoeveel water heeft mijn Nepenthes nodig?

Water is uitermate belangrijk voor bekerplanten, echter is het wel belangrijk om te weten hoe je ze op de juiste manier van water voorziet:

  1. Waterkwaliteit: Alle Vleesetende planten mogen enkel regenwater, gedemineraliseerd water of gedestilleerd water hebben. Kraanwater bevat mineralen en chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de plant.

  2. Water geven: De bekerplant heeft enkel een licht vochtige potgrond nodig. Zorg er voor dat je de potgrond niet doorweekt, dit kan namelijk leiden tot wortelrot en de groei van schadelijke schimmels. Hoe kun je dit makkelijk in de gaten houden? Geef de plant water als de bovenste 2,5 cm van de potgrond begint uit te drogen.

  3. Bekers vullen met water: Wij laten de bekers leeglopen voor transport. Dit doen wij om er voor te zorgen dat de verzending in zijn geheel in orde blijft. Laat daarom bij ontvangst de bekers éénmalig voor 1/4e vol lopen, bij voorkeur met regenwater.

Wat eet mijn Nepenthes

De Nepenthes heeft over het algemeen maar een klein beetje voeding nodig, deze voeding wordt gehaald uit de insecten welke in de bekers van de Nepenthes vallen. Vandaar ook de naam vleesetende plant. Wil je ook weten of jouw vleesetende plant naast zijn gevangen of gegeven voeding nog extra voeding nodig heeft? Lees dan onze blog.

  1. Vangt zelf insecten: Zoals we net al vermeldde haalt de vleesetende plant zijn voedingsstoffen uit de insecten die de plant vangt. Deze worden door de Nepenthes omgezet om te kunnen groeien en te overleven.

  2. Met de hand voeren: Doe dit enkel alleen wanneer jouw planten geen toegang hebben tot insecten. In dit geval is het wel uiterst belangrijk dat je geen bladeren of de binnenkant van de bekers raakt. Je kunt hier de plant mee beschadigen. Laat in dit geval met beleid en een pincet een insect midden in de beker vallen. Voer de plant niets extra's. Dit heeft de plant niet nodig en kan zelfs meer schade aanrichten dan goed doen.

Hoe houd ik mijn Nepenthes gezond?

Voor een Nepenthes is het belangrijk om met regelmaat gesnoeid en onderhouden te worden. Dit laat het plantje zich ten alle tijden op zijn best voelen, wat het plantje ook helpt met het groeien. We hebben een paar tips voor je om jouw Nepenthes het beste te onderhouden:

  1. Verwijder enkel dode of zieke bladeren: Het is belangrijk om jouw Nepenthes met regelmaat te controleren op dode of zieke bladeren. Wanneer je deze namelijk verwijdert help je het plantje om zijn energie weer in het groeien te kunnen steken. Let op de volgende twee belangrijke dingen bij het snoeien:

  • Gebruik enkel schoon gereedschap om jouw plantje te snoeien, dit kan namelijk enige infecties voorkomen.

  • Knip of snijd daarnaast zo dicht mogelijk bij de basis van de plant om eventuele complicaties te voorkomen.

  1. Oude bekers verwijderen: Bekers van een Nepenthes verslechteren op zijn tijd vooral als ze actief insecten vangen. Ben uiterst voorzichtig met het verwijderen van de oude bekers, knip ze enkel af met een schone en scherpe snoeischaar.

  1. Biedt jouw plant ondersteuning: Natuurlijk wil je dat jouw Nepenthes groeit. De Nepenthes heeft er echter aardig wat (zware) bekers aan hangen. Om te voorkomen dat jouw Nepenthes omvalt en daarmee mogelijk zijn bekers beschadigd is het wijs om een bamboestok of een plantensteun te gebruiken om jouw Nepenthes ondersteuning te bieden.

  2. Het verpotten van jouw Nepenthes: Vleesetende planten moeten om de paar jaar verpot worden. Dit hebben ze nodig om een gezonde groei te bevorderen. Kies voor een pot die slechts iets groter is dan de pot waar de plant nu in staat. Gebruik voor het verpotten wederom de 50% turf en 50% perliet Je kunt jouw vleesetende plant het beste verpotten in de lente, wanneer de vleesetende planten actief groeien.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen voor de Nepenthes

Het is vrij natuurlijk dat er bij vleesetende planten, net als bij ieder andere plant ziektes voor komen. We hebben daarom voor jou enkele veelvoorkomende problemen en oplossingen op een rijtje gezet:

  1. Geen bekers vormen: Dit kan bij een Nepenthes voorkomen wanneer ze onvoldoende licht, een te lage luchtvochtigheid of een tekort aan voedingsstoffen hebben. Je kunt dit al simpel oplossen door naar de routine te kijken die jij toepast. Verplaats de bekerplant zodat deze alsnog voldoende licht en vocht krijgt. Ga eventueel nog voor een luchtbevochtiger indien dit nodig is. Voor wat betreft de voeding, als het echt niet anders kan overweeg dan om de Nepenthes een extra insect te geven.

  2. Gele of bruine bladeren: Dit kan bij de Nepenthes duiden op te veel direct zonlicht, te veel water krijgen of misschien wel een onjuiste waterkwaliteit. Hoe je dit op kunt lossen is door de Nepenthes te verplaatsen naar een ruimte met meer indirect licht, houdt de grond enkel vochtig en doorweek deze niet en gebruik voor het water geven enkel regenwater, gedemineraliseerd water of gedestilleerd water.

  3. Schimmels of ziektes: Je kunt schimmelvorming bij vleesetende planten al snel voorkomen met de hoeveelheid water, die je aan de plant geeft. Daarnaast is het key om de luchtvochtigheid op peil te houden. Als je enkel de grond vochtig houdt en niet doorweekt voorkom je al schimmels. Controleer daarnaast met regelmaat jouw vleesetende plant op tekenen van schimmel, bladluizen, mijten of andere infestaties, en behandel indien nodig jouw vleesetende plant, dit kun je al doen door jouw plant onderwater te zetten, de luizen met een kwastje er vanaf te vegen of in het geval dat dit niet werkt besprayen met afwasmiddel. Dit is echter een last resort optie.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nl zijn het ermee eens dat het houden van een vleesetende plant zoals de Nepenthes een uitermate fascinerende hobby is. Vooral wanneer je jouw bekerplant de optimale leefomstandigheden kunt geven zie je een gelukkig en prachtig plantje groeien en bloeien, waar jij dan weer op jouw beurt ontzettend van kunt genieten.

We willen deze hobby dan ook graag met iedereen delen. Heb je nou altijd al een Nepenthes willen hebben neem dan zeker eens een kijkje in ons assortiment.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »