Terug

Welke vleesetende planten leven er in Nederland?

Welke vleesetende planten leven er in Nederland?

Heb jij ook een fascinatie voor planten die een beetje anders zijn, die verder zijn geëvolueerd en kunnen overleven op een voedingsarme bodem? Dan zijn vleesetende planten de planten voor jou.

Ze hebben namelijk een evolutie doorstaan waarin ze vallen hebben gecreëerd om insecten mee te vangen. Dit hebben ze namelijk wel nodig in de omgeving waarin zij zich bevinden. De aarde is er voedingsarm en helpt ze dus niet met groeien en je zult er misschien niet bij stilstaan maar ook in Nederland komen vleesetende planten voor. Deze vleesetende planten overleven hier niet alleen maar floreren ook nog eens. In deze blog gaan we dieper in op de vleesetende planten die in Nederland verblijven. We gaan eens kijken naar welke soorten er hier eigenlijk te vinden zijn, hoe ze leven en we geven je daarnaast ook graag tips over waar je ze kunt kopen en hoe je ze kunt onderhouden.

Wat is een vleesetende plant?

Vleesetende planten, ook wel carnivorous plants genoemd, zijn planten die gedurende de jaren en gedurende hun evolutie vallen hebben ontwikkeld. Met deze vallen kunnen vleesetende planten, kleine insecten en soms zelfs grotere prooien vangen en verteren. Dit hebben vleesetende planten hard nodig, gezien ze groeien op een bodem waar geen voeding aanwezig is, denk hierbij aan stikstof. Er zijn wereldwijd meer dan 600 soorten te vinden met elke soort zijn unieke val. Sommige soorten gebruiken bijvoorbeeld kleverige vallen en sommige hebben weer unieke valmechanismen. Hoe dan ook de wereld van vleesetende planten is uniek en divers.

Welke vleesetende planten leven in Nederland?

Ook in Nederland komen er vleesetende planten voor. Soms moet je goed zoeken, maar wanneer je er eenmaal één gespot hebt, zie je ze ineens overal. We gaan nu eens kijken naar de soorten die zich aangepast hebben aan het Nederlandse klimaat en die je dus ook hier in ons eigen kikkerlandje kunt vinden. Een ding mogen we niet vergeten overigens! Het uitgraven en meenemen van vleesetende planten uit de natuur is strikt verboden in Nederland. Dit komt doordat deze soorten allemaal beschermd zijn. Wil je toch graag een vleesetende plant? Koop hem dan via conventionele wegen, zoals Vleesetendeplant.nl.

De Zonnedauw (Drosera)

De Zonnedauw, ook wel bekend als de Drosera is misschien wel de meest bekende vleesetende plant, wanneer het aankomt op Nederland. De Zonnedauw gebruikt zijn kleverige bladeren als vallen om insecten mee te vangen. Deze bladeren bevatten als het ware kleine glinsterende klieren welke een zoete en kleverige vloeistof afscheiden waar insecten dol op zijn. Wanneer het insect dan ook op de zoete geur afkomt en vast komt te zitten in de vloeistof zul je zien dat de Zonnedauw zijn bladeren om het insect heen wikkelt om het insect te kunnen verteren. In Nederland komen voornamelijk de volgende drie soorten Zonnedauw voor:

  • Ronde zonnedauw (Drosera rotundifolia): Deze soort vind je vooral in hoogveengebieden en is de meest voorkomende soort in Nederland. Dit is overigens ook een soort welke wij als Vleesetendeplant.nl eerder hebben verkocht.
  • Lange zonnedauw (Drosera anglica): Deze vleesetende plant is iets groter dan de rotundifolia, maar groeit in dezelfde habitats.
  • Kleine zonnedauw (Drosera intermedia): Deze soort is te vinden op vochtige, zure gronden in heidegebieden en aan de randen van moerassen.

Blaasjeskruid (Utricularia)

Het blaasjeskruid is een vleesetende plant die voornamelijk in zoetwatergebieden zoals sloten en vennen voorkomt. Deze vleesetende plant bevindt zich altijd onder water. Het unieke aan blaasjeskruid is dat het kleine blaasjes heeft die wanneer ze zich openen een vacuüm creëren waarmee ze hun prooi naar binnen zuigen.

Vetblad (Pinguicula)

Het vetblad, ook wel bekend als het boterblad of de Pinguicula, gebruikt zijn kleverige bladeren om insecten te vangen. Hoewel je jezelf misschien afvraagt of dit dezelfde kleverachtige bladeren zijn als bij de Drosera, kan ik je vast zeggen dat dit niet helemaal het geval is. Waar de Drosera zich om de prooi heen wikkelt, scheidt de Pinguicula een enzym uit die de prooi verteert. In Nederland komt voornamelijk het kleine vetblad (Pinguicula vulgaris) voor, dat te vinden is in kalkrijke, vochtige gebieden.

Hoe verzorg je jouw vleesetende planten?

Vleesetende planten hebben natuurlijk net als alle andere planten verzorging nodig, maar is wel iets specifieker, wat voor verzorging geef je jouw vleesetende plant? Laten we daar eens dieper op ingaan.

Licht en locatie

Eigenlijk hebben alle vleesetende planten veel licht nodig, echter hebben niet alle planten behoefte aan direct zonlicht. Dit kan zelfs schadelijk zijn voor sommige soorten. Zorg ervoor dat ze altijd voldoende indirect licht krijgen, mocht je dit niet kunnen geven maak dan gebruik van bijvoorbeeld een groeilamp.

Water

Het is ontzettend belangrijk om jouw vleesetende planten enkel te voorzien van regenwater, gedestilleerd water of omgekeerd osmose water. Dit komt omdat kraanwater mineralen kan bevatten die jouw planten schade kunnen toebrengen. Zorg er daarnaast voor dat de grond altijd vochtig is maar niet doorweekt.

Bodem

Zoals we al eerder hebben vermeld groeien vleesetende planten enkel op een voedingsarme bodem. Maak daarom enkel gebruik van een combinatie van veenmos en perliet, zo creëer je namelijk ook een goed doorlatende grond. Wij van Vleesetendeplant.nl hebben daarnaast onze eigen grond ontwikkeld die perfect is voor alle vleesetende planten soorten.

Conclusie

Wij van Vleestendeplant.nl zijn ontzettend gefascineerd door vleesetende planten, dit komt niet alleen doordat ze super fascinerend zijn om naar te kijken maar ze bieden ook een uniek stukje natuurlijke geschiedenis, welke je zelf kunt ervaren. Wanneer je jouw vleesetende planten de juiste verzorging biedt kun je jaren lang genieten van deze prachtige planten. Daarnaast mogen we niet vergeten dat vleesetende planten in de natuur beschermd zijn en het dus ook verboden is deze weg te halen, koop daarom jouw vleesetende planten bij een erkende vleesetende planten shop zoals Vleesetendeplant.nl. Zo kun jij genieten van jouw hobby, zonder de natuur aan te tasten.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »