Terug

Wat is de minimale temperatuur voor een vleesetende plant?

Wat is de minimale temperatuur voor een vleesetende plant?

Vleesetende planten klinken wreed maar hebben net als andere levende organismen een goede en persoonlijke verzorging nodig. Ben jij nieuwsgierig naar welke temperaturen jouw vleesetende plant nodig heeft? Lees dan verder in onze blog.

Alle planten en dus ook de vleesetende plant heeft behoefte aan aandacht en zorg, voornamelijk wanneer we gaan kijken naar hun omgevingsconditie. Voor een vleesetende plant betekent temperatuur alles, het is bepalend voor hun welzijn en groei. Nu wil je vast weten wat de minimale temperatuur is waarbij een vleesetende plant nog kan overleven. Wij gaan hier samen dieper op in in deze blog.

De temperatuurbehoefte

Wanneer het gaat om een vleesetende plant is het belangrijk om te weten dat ondanks hun kleine habitats, vleesetende planten over de hele wereld te vinden zijn, van tropische regenwouden tot koudere moerassen tot hogere gebergten. We gaan er hieronder nog een klein beetje dieper op in:

 • De diverse soorten: Er zijn honderden soorten vleesetende planten te vinden op onze aarde en er zijn er vast nog zoveel meer. Elke vleesetende plant heeft daarbij zijn eigen voorkeuren voor wat betreft temperatuur. Aangezien de ene soort bijvoorbeeld voorkomt in het tropische gebied waarbij de andere staat op een koude berg. Deze zouden onderling niet kunnen overleven in elkanders gebied.

 • Unieke Aanpassingen: Vleesetende planten hebben zich aangepast aan hun specifieke habitats, wat betekent dat hun temperatuurvereisten sterk kunnen variëren.

De tropische vleesetende plant

Veel van de populaire en bekende vleesetende planten zijn afkomstig uit tropische gebieden. We gaan er wederom hieronder weer dieper op in:

 • Bekerplanten:Bekerplanten zijn bekend in de vleesetende planten wereld, dit komt omdat zij vrij makkelijk te herkennen zijn aan de hangende en imposante bekers. Deze planten komen eigenlijk alleen voor in de tropische gebieden. Voor deze planten is de warme temperatuur cruciaal.

 • Minimale temperatuur: Een tropische vleeseter zal het zeer zeker niet goed doen bij temperaturen onder de 10 graden en bevinden zich veel liever in temperaturen tussen de 20 en 35 graden. Dit is ontzettend belangrijk voor deze plant om te kunnen overleven.

De gematigde vleeseters

Je hebt ook vleesetende planten die voorkomen in de meer gematigde klimaten, denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Venus vliegenvanger: De Venus vliegenval is afkomstig en alleen te vinden in de moerassen van de Verenigde Staten, voornamelijk in Noord-Amerika en om nog specifieker te zijn North en South Carolina. Deze plant kan weer temperaturen verdragen van net boven het vriespunt en maakt gebruik van een rustperiode bij lagere temperaturen. Wil je overigens meer weten over de rustperiode van vleesetende planten? Lees er alles over in deze blog.

De Sarracenia: Deze Noord-Amerikaanse trompetbekerplant kan gemakkelijk de koude winters verdragen, mits hij winterhard is en daarmee dus beschermd tegen de vorst.

Vleesetende planten uit de gematigde en koude gebieden.

Er zijn vleesetende planten die zich perfect hebben aangepast aan de koudere klimaten. We hebben wederom weer een plant voor je die hier perfect op aansluit:

De Zonnedauw: Veel soorten die onder de Zonnedauw vallen overleven met gemak in temperaturen die dicht bij het vriespunt zitten. Deze Veel soorten van deze kleverige vleeseter kunnen overleven in temperaturen dicht bij het vriespunt, vooral die uit Noord-Amerika en Europa. Veel Zonnedauw komen ook voor in ons eigen Nederlandse klimaat.

Minimale temperatuur: Deze unieke vleesetende plant kan met gemak temperaturen aan die net boven het vriespunt liggen. Deze planten moeten ondanks deze voordelen toch beschermd worden tegen een lange en aanhoudende vorst.

Tips voor de verzorging in de winter

Als je vleesetende planten hebt die gevoelig zijn voor kou is het handig om te weten wat je moet doen in deze situaties. Wij hebben daarom enkele tips voor jou op een rijtje gezet:

 • Haal jouw planten in huis: Dit klinkt misschien als een overbodige eerste stap maar geloof me je doet jouw vleesetende planten een groot plezier met de warmere kamertemperatuur.

 • Een serre of belicht tuinhuis: Een serre of een tuinhuis dat voldoende verlicht wordt door natuurlijk licht is een uitstekende optie om jouw vleesetende planten te beschermen tegen de aanhoudende vorst en kou. Terwijl ze toch genoeg daglicht krijgen om te kunnen overleven.

Conclusie

De minimale temperatuur die een vleesetende plant kan verdragen is altijd afhankelijk van hun soort en afkomst. Je doet jouw vleesetende plant een groot plezier door zijn specifieke behoeften te kennen en ook te voorzien. Dit zorgt ervoor dat jouw plantje gezond en gelukkig blijft. Wij van Vleesetendeplant.nl vinden het belangrijk om iedereen te voorzien van informatie over deze wonderlijke wezens, zodat iedereen lang kan genieten van de prachtige planten.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »