Ben jij een echte plantenliefhebber of opzoek naar iets nieuws? Dan is een vleesetende plant wellicht iets voor jou! Een vleesetende plant, wat is dat nou precies? Is het houden van een vleesetende plant moeilijk, en hoe doe je dat dan? Logische vragen natuurlijk, maar geen zorgen je bent op de juiste plek terecht gekomen. Wij zullen jou iets meer vertellen over vleesetende planten en de meeste gestelde vragen beantwoorden.
Vleesetende planten zijn unieke planten en een echte conversatie starter. Wist je dat vleesetende planten zo geëvolueerd zijn dat zij geen voeding uit de bodem halen, maar uit de lucht. Nu hoor ik je al zeggen: "Uit de lucht? In de lucht zit toch geen voeding?". Dat klopt, ze halen namelijk niet letterlijk voeding uit de lucht, maar uit de insecten die in de lucht vliegen.
Vleesetende planten zijn echte Carnivoren die allerlei soorten insecten eten. In de natuur groeien vleesetende planten in moerasachtige gebieden en jungles. Deze gebieden hebben een voeding loze bodem, dit wilt zeggen dat er geen voeding in de grond zit. Hierdoor heeft de vleesetende planten familie een andere tactiek bedacht om te kunnen overleven. Namelijk, insecten lokken. Over de hele wereld zijn vleesetende planten te vinden. In elke vorm en maat, elke soort heeft dan ook een ander uiterlijk en een andere lok methode. Hier zal in deze blog meer over worden toegelicht.
Meeste gestelde vragen:
1. Welke soorten vleesetende planten zijn er?
2. Welke vleesetende planten zijn geschikt voor beginners?
3. Zijn vleesetende planten gevaarlijk?
4. Zijn vleesetende planten giftig voor huisdieren?
5. Hoe verzorg je vleesetende planten?
6. Moet je vleesetende planten bijvoeren?
7. Waar komen vleesetende planten vandaan?
8. Hoe oud wordt een vleesetende plant?
1. Weke soorten vleesetende planten zijn er?
Over de hele wereld komen verschillende vleesetende plant soorten voor. In totaal kent de vleesetende plantenfamilie +/- 630 soorten. Zelfs op de dag van vandaag worden er nog nieuwe soorten ontdekt. De meest bekende vleesetende planten zijn:
- Dionaea Muscipula, de bekende Venus Vliegenval.
- Sarracenia (Trompetbekerplant)
- Nepenthes (Bekerplant)
- Drosera (Zonnedauw)
- Utricularia (Blaasjeskruid)
- Pinguicula (Vetblad)
- Cephalotus (Australische bekerplant)
- Heliamphora (Zonnebekerplant)
2. Welke vleesetende planten zijn geschikt voor beginners?
Er zijn verschillende vleesetende planten zijn geschikt voor beginners. Wij raden de volgende soorten aan voor beginners.
Moeilijkheidsgraad:
⭐: Zeer makkelijk
⭐⭐: Makkelijk
⭐⭐⭐: Middel
⭐⭐⭐⭐: Moeilijk
1. De Venus Vliegenval:
Moeilijkheidsgraad: ⭐⭐
Dit is de meest bekende vleesetende plant soort. De Venus Vliegenval is niet heel moeilijk te verzorgen. Dit is een winterharde soort en kan het hele jaar buiten staan. Ze houdt van veel direct zonlicht en veel water. Deze soort staat het beste in een moerasbak of op een schoteltje water.
2. De Drosera (Zonnedauw):
Moeilijkheidsgraad: ⭐
Met name de Drosera Capensis, Capensis Alba en Aliciae. Deze soorten zijn heel erg makkelijk in verzorging. Dit zijn alle drie tropische planten en staan het beste binnen op een lichte plek. Ook de Drosera heeft het liefste water vanuit een schoteltje.
Weetje: De Drosera is heel erg goed in het lokken en vangen van fruitvliegjes, motjes en muggen.
3. De Sarracenia (Trompetbekerplant):
Moeilijkheidsgraad: ⭐⭐
Sarracenia's zijn net als Venus Vliegenvallen winterhard en kunnen het hele jaar buiten overleven. De Sarracenia houdt van veel zonlicht en veel water. De Sarracenia staat het beste in een moerasbak of op een schoteltje water. Deze soort is ook uiterst geschikt om aan een vijver te zetten.
4. Pinguicula (Vetplant):
Moeilijkheidsgraad: ⭐
De Pinguicula's zijn heel erg makkelijk in verzorging. De Pinguicula's op onze webshop zijn niet winterhard en staan daarom het beste binnen op kamertemperatuur. De Pinguicula hoeft, in tegenstelling tot de meeste vleesetende planten, niet veel water. 1 á 2 keer per week een scheutje water is voldoende.
3. Zijn vleesetende planten gevaarlijk?
Ja vleesetende planten zijn gevaarlijk….. voor insecten.. Vleesetende planten zijn niet gevaarlijk voor mensen of huisdieren. Hier zijn ze simpelweg te klein voor. Eigenlijk zijn wij gevaarlijker voor de planten dan andersom. Vleesetende planten vangen over het algemeen alleen insecten. Echter zijn er vleesetende planten op de wereld te vinden die iets grotere dieren vangen. Namelijk Nepenthessen. In sommige jungles komen grote Nepenthessen voor. De vallen van deze Nepenthessen zijn groot genoeg om 'per ongeluk' vogeltjes, knaagdieren, hagedissen of kikkers te vangen. De plant lokt deze dieren niet, maar de diertjes vallen of vliegen per ongeluk in de val. Deze planten komen over het algemeen alleen maar voor in jungles. De planten uit onze webshop zijn dus veilig voor jouw knaagdieren en vogels.
4. Zijn vleesetende planten giftig voor huisdieren?
Dit is een goede vraag! Hoewel vleesetende planten giftig zijn voor insecten, kunnen ze niet heel veel kwaad voor huisdieren zoals katten en honden. Hier kun je iets meer lezen over huisdieren en vleesetende planten en welke soorten wij aanraden.
5. Hoe verzorg je vleesetende planten?
Elke vleesetende planten heeft een andere verzorging nodig is. Hieronder vind je een lijst met (algemene) verzorgtips:
- Geef de vleesetende plant nooit plantenvoeding.
- Zorg dat de vleesetende plant op een zonnige plek staat.
- Vleesetende planten houden van natte voeten, laat de plant nooit uitdrogen: geef ze dus voldoende water.
- Gebruik bij voorkeur regen-, osmose- of demiwater.
- Gebruik een voedings loze bodem, zoals een 1:1 mix van blonde turf & perliet. Of gebruik onze vleesetende plant aarde (welke speciaal ontwikkeld is voor vleesetende planten).
- Verwijder dode bladeren en vallen.
- Enkele vleesetende planten hebben een winterrust nodig.
- Geef nooit echt vlees (insecten mag wel).
Meer weten over de verzorgtips? Lees hier de volledige uitwerking van de vleesetende plant verzorging per plant.
6. Moet je vleesetende planten bijvoeren?
Nee, over het algemeen hoef je vleesetende planten niet bij te voeren. De planten werken met groei- en rustperiodes. De groeiperiode start in het voorjaar (maart/april) tot het najaar (september/oktober). In deze periode is er veel zon en zijn de meeste insecten te vinden. De planten zorgen ervoor dat ze voldoende insecten vangen om de rustperiode door te komen. De rustperiode vindt plaats van het najaar tot het voorjaar. Tijdens de rustperiode groeien de planten niet meer zo hard. Sommige planten gaan zelf helemaal terug te grond in en lijken dood. De vallen (van bijvoorbeeld de Trompetbekerplant of Venus Vliegenval) sterven af, in deze periode maken deze soorten ook geen nieuwe vallen meer aan. Wanneer je de vleesetende planten binnen hebt staan kan het voorkomen dat de plant weinig insecten vangt. In dit geval zou je de vleesetende planten een beetje kunnen bijvoeren met bijvoorbeeld gedroogde insecten.
7. Waar komen vleesetende planten vandaan?
Weten waar vleesetende planten vandaan komen? Vleesetende planten komen over op de wereld voor. Bijvoorbeeld in de Jungles. De Bloody Mary’s die wij aanbieden komen allen uit Borneo. De Drosera Madagascariensis komt uit (zoals de naam het al een beetje verklapt) Madagaskar. De Venus Vliegenvallen komen vooral voor in Noord-Amerika/Canada. Verder kun je vleesetende planten vinden in Europa, Australië, Azië, Afrika, Noord- & Zuid-Amerika. Wist je dat er zelfs vleesetende planten in Nederland voorkomen? Namelijk de Drosera familie. De Drosera Rotundifolia is terug te vinden in Nederlandse veengebieden. De Drosera Rotundifolia is een beschermde plantensoort in Nederland.
8. Hoe oud wordt een vleesetende plant?
Vleesetende planten kunnen met de juiste verzorging en juiste levensomstandigheden heel erg oud worden. De oudste vleesetende plant die wij kennen is een Venus Vliegenval uit Noord-Amerika. Deze plant groeit al een eeuw lang in de tuin van een Noord-Amerikaanse familie. De plant is zo oud doordat de plant zich steeds weer vermeerderd. Over het algemeen kunnen vleesetende planten (zonder dat je ze stekt of vermeerderd) rond de 20 jaar oud worden.