Terug

De groeiperiode van Vleesetende planten.

De groeiperiode van Vleesetende planten.

Hoe lang is de groeiperiode van een vleesetende plant? Weet je dit al? Zou je het graag willen weten? Lees dan onze interessante blog.

De beste tijd voor bijna alle planten over de hele wereld, is de groeiperiode. Dit is de periode waarin de natuurlijkomstandigheden het optimaalst zijn voor de plant. Denk maar aan bloemen. Zij hebben hun groeiperiode in de lente en zomer. In deze periode is het warmer, en dat betekent twee dingen. Veel zonlicht en veel insecten, bijvoorbeeld bijen. De bijen verspreiden het stuifmeel van de bloemen, waardoor bloemen zich over een heel groot gebied kan voortplanten en uitbreiden. Ook vleesetende planten kennen een groeiperiode, net als bloemen, in het voorjaar tot het najaar.

Waarom in vanaf het voorjaar?

Er is een logische verklaring voor de periode waarin de groeiperiode in afspeelt. Daarvoor moet je eerst weten welke drie factoren cruciaal zijn voor vleesetende plant. Als één van de factoren mist, gaat de plant dood. Deze factoren zijn natuurlijk:

  1. Zonlicht
  2. Water
  3. Voeding

Zonlicht is belangrijk voor de groei en kleuren van de vleesetende plant. Vleesetende planten zijn zo geëvolueerd dat zij professionals zijn in het aanmaken van kleuren die er heel aantrekkelijk uitzien voor insecten. Hoe meer zonlicht, hoe meer kleur. Om deze reden zullen de buitenplantsoorten, zoals de Sarracenia’s of Venus Vliegenval, ook veel mooier zijn wanneer zij buiten staan. Buiten krijgen zij veel meer zonlicht en kunnen zij prachtige kleuren aanmaken. Hoe beter de kleur, hoe beter de val.

Daarnaast is water heel erg belangrijk, met name regenwater. Vleesetende planten zijn namelijk moerasplanten, en moeten daarom bijna altijd een natte bodem hebben. (Er zijn enkele soorten, waarbij dit juist niet moet, lees daarom altijd goed welke verzorging je bij welke plantensoort moet toepassen). Veel water houdt de plant mooi en gezond. Ook helpt het vocht de aanmaak van enzymen en een lekkere aantrekkelijke nectargeur.

Als allerlaatste is de voeding natuurlijk uiterst van belang. De plant moet insecten vangen om te overleven. De vleesetende plant is een moerasplant, en leeft op een voeding loze bodem. Hierdoor heeft de plant nooit geleerd om voeding uit de bodem te halen en is de plant afhankelijk van wat er uit de lucht te halen is.

In de winter zijn er bijna geen insecten, en is er veel minder zonlicht. Daarom gaan vleesetende planten rond oktober / november de rustperiode in. Hoe deze rustperiode eruit ziet verschilt per soort. Hier kun je meer over lezen in de blog: Rustperiode vleesetende planten. .

Buiten planten en binnen planten

Binnen de vleesetende planten familie, heb je net zoals in alle families, veel verschillende varianten. Vleesetende planten komen namelijk bijna overal voor op de wereld. Hierdoor kent iedere soort ook andere omstandigheden. Zo heb je bijvoorbeeld tropische vleesetende planten, dit zijn vleesetende planten die alleen voorkomen in de tropen. Daarom zijn deze soorten ook echte binnenplanten.

De vleesetende plant soorten die onder deze categorie vallen zijn: de Nepenthes soorten, Heliamphora soorten, de meeste Drosera soorten(Bijvoorbeeld de Capensis, Aliciae, Scorpiodus, Nidiformis en Madagascariensis) en de Pinguicula soorten.

Er zijn ook vleesetende planten soorten die helemaal niet van binnen houden. Dit zijn de buitensoorten, ook wel bekend als de winterharde soorten. Dit houdt in dat deze planten in de winter buiten kunnen overleven. Vleesetende plant soorten die onder deze categorie vallen zijn: de Dionaea Muscipula (Venus vliegenvanger) soorten, de Sarracenia soorten en enkele Drosera soorten (Bijvoorbeeld de Binata en Rotundifolia).

Hoe de verschillende vleesetende planten verzorgd moeten worden tijdens de groeiperiode is afhankelijk van de soort. Lees je daarom altijd goed in over de soort en de verzorging.

De groeiperiode

De groeiperiode start meestal rond de lente (maart/april). Dan wordt het weer warmer buiten, is er meer zonlicht en meer insecten! De start van de groeiperiode is ook de beste tijd om de planten te verpotten als je ze in een pot hebt staan. Zo kunnen ze met een frisse en nieuwe start beginnen met groeien. Rond het voorjaar ga je langzaam nieuwe vallen omhoog zien komen. In deze periode moet je de verzorging ook weer op gaan bouwen. Geef de planten zowel binnen als buiten, opbouwend, steeds meer water. Doe dit totdat je weer net zoveel water geeft als in de zomer. Voor Venus Vliegenvallen en Trompetbekerplanten betekent dit bijvoorbeeld, áltijd natte voeten.

De groeiperiode duurt meestal meer dan een half jaar lang. Van maart/april tot oktober/november. Dan begint de rustperiode weer. Geef de vleesetende planten ook echt rust, zo kunnen ze genoeg energie sparen om elk jaar steeds groter en mooier te worden tijdens de groeiperiode.

Wist je ook dat vleesetende planten een soort rustperiode houden? Vleesetende planten hebben namelijk ook een vorm van winterslaap. Ben je nieuwsgierig? Lees dan onze blog over: De winterrust van vleesetende planten.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »