Terug

Alles over het vetblad (Pinguicula)

Alles over het vetblad (Pinguicula)

In deze blog gaan we we dieper in op de essentiële verzorging om een gezonde en gelukkige Pinguicula te krijgen. We gaan het onder andere hebben over licht, water, temperatuur, voeding, en verpotten.

De Pinguicula, ook wel bekend als het vetblad, is een prachtige en fascinerende vleesetende plant welke voornamelijk bekend staat om zijn kleverige bladeren. De Pinguicula soorten komen voor in in Noord-, Midden-, en Zuid-Amerika, maar ook in Europa en Azië.

Hoeveel licht heeft mijn Pinguicula nodig?

De Pinguicula heeft net als de andere vleesetende planten veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Zet jouw Pinguicula echter niet in de volle zon, dit kan de bladeren van jouw plant verbranden.

Geef de plant veel indirect licht, het liefste minimaal 4 tot 6 uur. Je kunt jouw Pinguicula ook gebruik laten maken van de zon in de ochtend. Mocht je weinig zon ontvangen op een dagelijkse basis, dan is het misschien handig om te kijken naar bijvoorbeeld een LED-groeilamp. Ben jij benieuwd naar de algehele verzorging van jouw vetblad? Lees dan zeker dit interessante artikel.

Hoeveel water heeft mijn Pinguicula nodig?

In vergelijking met andere vleesetende planten heeft de Pinguicula niet veel water nodig. De bodem hoeft niet constant nat te zijn, deze soort is namelijk gevoeliger voor wortelrot. Je hoeft hier dus de aarde enkel licht vochtig te houden. Gebruik ten alle tijden gedestilleerd, gedemineraliseerd of regenwater om je Pinguicula water te geven. Kraanwater bevat namelijk te veel schadelijke mineralen welke de plant dan weer opneemt en op lange termijn problemen kan veroorzaken.

Hoe zit het met de temperatuur en de luchtvochtigheid?

Het grootste aantal Pinguicula soorten groeien het beste bij een temperatuur tussen de 17 en de 24 graden Celsius. De meeste Pinguicula soorten verkiezen een koelere omgeving voor hun rustperiode, echter zijn de soorten die wij aanbieden niet winterhard maar tropisch. Daarom raden wij aan jouw Pinguicula in de winter in huis te houden. Wil je jouw Pinguicula in de zomer graag buiten zetten? Houd er dan rekening mee dat de temperatuur in de nacht niet verder zakt dan 17 graden Celsius.

Het is belangrijk dat de Pinguicula een constante luchtvochtigheid beschikbaar heeft. Dit is zeer belangrijk voor de groei. Wil je graag een indicatie hebben voor hoe hoog het luchtvochtigheidsgehalte moet zijn? Dit is tussen de 40 en 70 %. Mocht je dit niet kunnen bieden dan is een luchtbevochtiger in de buurt van jouw Pinguicula een uitkomst.

Wat eet mijn Pinguicula?

Pinguicula's zijn vleesetende planten die insecten vangen met hun kleverige bladeren. Ze kunnen de voedingsstoffen die ze nodig hebben uit hun prooi halen. Als je plant echter niet genoeg insecten vangt doordat hij binnen staat, kun je hem bijvoeren met kleine insecten zoals fruitvliegjes. Ben hiermee uiterst voorzichtig en probeer schade aan de plant te voorkomen. Wil je ook weten of jouw vleesetende plant naast zijn gevangen of gegeven voeding nog extra voeding nodig heeft? Lees dan deze blog.

Moet ik mijn Pinguicula verpotten?

Het is belangrijk om jouw Pinguicula ieder jaar tot twee jaar te verpotten. Dit zorgt ervoor dat jouw plantje altijd voldoende ruimte heeft om te groeien en daarnaast ververs je op deze manier de voedingsarme grond ook meteen. Houdt tijdens het verpotten altijd een mengsel van 50% turfen 50% perlietgereed en gebruik deze ook om het plantje in te zetten.

Verpot jouw Pinguicula bij voorkeur aan het einde van de rustperiode, Wanneer de plant weer ontwaakt en klaar is om te gaan groeien. Zorg ervoor dat de wortels niet beschadigd raken en verwijder voorzichtig de oude potgrond voordat je de plant in een nieuwe pot plaatst. Wanneer je de plant hebt verpot en deze de energie heeft om te groeien, kan de plant jou belonen met een prachtige bloem.

Heeft mijn Pinguicula een rustperiode?

Jazeker, elke vleesetende plant heeft een rustperiode die valt in de wintermaanden. Tijdens deze rustperiode maakt de Pinguicula kleinere niet kleverige bladeren aan. De periode is essentieel voor de gezondheid en de groei van jouw plant. Normaliter is het belangrijk om jouw vleesetende plant naar een koelere ruimte te verplaatsen.

Echter, zoals wij al eerder aangaven zijn de Pinguicula in onze webshop tropisch. Voor deze planten is het essentieeldat de temperatuur niet onder de 17 graden zakt. Geef tijdens deze periode ook minder water. Zodra de plant weer actief begint te groeien, kan je de hoeveelheid water weer verhogen en de grond vochtig houden. Wil je overigens graag meer weten over de winterrust van vleesetende planten? Lees dan onze blog.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nl zijn het ermee eens dat het houden van een vleesetende plant zoals de Pinguicula een uitermate fascinerende hobby is. Vooral wanneer je jouw vetblad de optimale leefomstandigheden kunt geven zie je een gelukkig en prachtig plantje groeien en bloeien, waar jij dan weer op jouw beurt ontzettend van kunt genieten.

We willen deze hobby dan ook graag met iedereen delen. Heb je nou altijd al een Pinguicula willen hebben neem dan zeker eens een kijkje in ons assortiment.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »