Vleesetende plant | Wat is het? | Vleesetende plant

Vleesetende plant: wat is het?

Wat is een vleesetende plant eigenlijk, waar komt de naam vandaan en wat doen ze? Wij vertellen het je..

Vleesetende planten: je hebt ze vast ooit gezien of ervan gehoord. Ze zien er, met prachtige kleuren en vormen,  betoverend en indrukwekkend uit. Maar een plant die vlees eet, wat voor plant is dat eigenlijk? De vleesetende plant komt in allerlei verschillende sierlijke kleuren, maten en vormen voor. Deze prachtige plantjes mogen zeker niet ontbreken in jouw huiskamer. Ze zijn namelijk niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook super efficiënt. De vleesetende planten vangen namelijk ongenode gasten, zoals muggen, vliegen, wespen en spinnen. Op deze pagina leggen wij graag uit wat een vleesetende plant precies is.

De vleesetende plant heeft haar naam te danken aan het feit dat het een carnivorische plant is en dus, je raad het al, vlees eet. De vleesetende plant zorgt er voor dat ongewenste gasten niet lang in je huis verblijven. Het gaat hier om insecten, denk aan fruitvliegjes, muggen, vliegen, wespen en zelfs spinnetjes. De vleesetende plant lokt insecten en vangt deze om de insecten vervolgens te verteren. Op deze manier voedt de vleesetende plant zichzelf en heb jij geen last van insecten. Handig, efficiënt en gemakkelijk!

Vleesetende plant soorten

blank
Een grote groep vleesetende planten, voornamelijk ‘Sarrancenia’ stralend in een tuin.

Er zijn veel verschillende soorten vleesetende planten. Zo bestaan er meer dan 750 soorten. Elke soort is even uniek en indrukwekkend. Hoewel de soorten totaal verschillend van elkaar zijn, hebben de vleesetende planten een ding gemeen: de plant lokt insecten met prachtige kleuren en onweerstaanbare geuren. De heerlijke nectargeuren zijn onweerstaanbaar voor de insecten. Elke vleesetende plant heeft hier zijn eigen indrukwekkende methode voor. De meeste bekende vleesetende plant soort: Venusvliegenvanger ook wel de ‘Dionaea muscipula’ genoemd, klapt haar ‘mond’ dicht wanneer ze haar prooi heeft gelokt. Na het dichtklappen verteert de vleesetende plant haar prooi en ontvangt de plant de benodigde voedingsstoffen.

Waar komt de vleesetende plant vandaan?

De ruim 750 verschillende soorten vleesetende planten zijn op veel plaatsen op de wereld te vinden. In de vrije natuur leven de planten op voedingsloze bodems, zoals moerassen. In de loop der jaren zijn de meeste vleesetende planten – jammer genoeg – zeldzamer geworden. Dit komt omdat de habitat (het voedselarme ven) aan het verdwijnen is.

Wist je dat? De vleesetende plant ook in Nederland voorkomt. Zo kun je in Nederland (bij lang zoeken) de ‘Zonnedauw‘ en ‘Vetblad‘ vinden.

Waarom een vleesetende plant kopen?

blank
Een prachtige foto van vleesetende planten van mooiwatplantendoen.nl

Als echte liefhebber heb ik al jaren vleesetende planten in bezit. De indrukwekkende plantensoort blijft mij verrassen en interesseren. Zo is de vleesetende plant met de opvallende kleuren en indrukwekkende vormen een echte ‘blikkenvanger‘ in huis. Daarbij is het ook nog eens praktisch om een vleesetende plant in huis te hebben, zo helpt een vleesetende plant – gedurende lente en zomer – met het bestrijden van insecten. Hoe klinkt dat? Een lente en zomer zonder insecten… Tenslotte is het een zeer educatieve plantensoort. Er valt namelijk veel te leren over de natuur met haar fascinerende eigenaardigheden. Met een vleesetende plant haal je een stukje kleurrijke natuur in huis.

Zou je zo’n indrukwekkende & kleurrijke vleesetende plant in huis willen hebben? Kijk dan eens ons assortiment waar je je eigen vleesetende plant kunt kopen.

0
Je winkelwagen
  • No products in the cart.