Terug

Welke vleesetende planten kunnen er bij elkaar gezet worden?

Welke vleesetende planten kunnen er bij elkaar gezet worden?

Vleesetende planten zijn fascinerend en voegen een zeer uniek element toe aan elke plantencollectie. Vleesetende planten staan er om bekend insecten en in hele zeldzame gevallen zelfs ontzettend kleine dieren te vangen en te verteren. Ze gebruiken deze vangsten om hun voeding te verkrijgen.

Vleesetende planten hebben vaak specifiekere groeiomstandigheden die de gemiddelde kamerplant niet heeft. Dit maakt het maken van combinaties in dezelfde ruimte of zelfs terrarium ontzettend uitdagend. In onze blog gaan wij dieper in op welke vleesetende planten samen gehouden kunnen worden.

De wereld van de vleesetende plant is uniek

Voordat we veel dieper ingaan op de verschillende vleesetende planten soorten en welke matchen of niet, is het belangrijk dat we de basis van de vleesetende planten goed kennen. We moeten namelijk weten wat ze nodig hebben, hoewel er veel specifieke voorwaarden zijn weten we één ding zeker. Vleesetende planten hebben vrijwel allemaal een vochtige ruimte, een voedingsarme bodem en veel zonlicht nodig.

Vleesetende planten die samen kunnen

Lang niet alle vleesetende planten gaan goed samen, dit heeft natuurlijk niets met de planten zelf te maken. Dit ligt voornamelijk aan: krijgt de één geen zon door de ander, komen de insecten door één van de planten te laag of te hoog? Laten we eens goed kijken naar welke planten er goed samen kunnen.

Venusvliegenvangers en Zonnedauw

Over het algemeen delen de Venusvliegenvangers (Dionaea muscipula) en verschillende soorten zonnedauw (Drosera) dezelfde vergelijkbare groeiomstandigheden. Allebei hebben ze namelijk een zure en vochtige grond nodig en daarnaast ook nog eens veel zonlicht. Wanneer je deze planten samen plaatst creëer je een visueel aantrekkelijk en praktische leefomgeving. Dit in een terrarium of buiten in de zon. Daarnaast vangen beide planten soorten insecten op hun eigen manier. Dit biedt ook nog eens extra diversiteit.

Sarracenia en Darlingtonia

De Sarracenia, ook wel bekend als Noord-Amerikaanse bekerplanten, en Darlingtonia californica, ook wel de cobralelie genoemd, kunnen ook goed samen worden gehouden. Beide planten soorten houden van de volle zon en kunnen in dezelfde vochtige en zure grond worden geplaatst. Deze soorten zijn individueel al ontzettend indrukwekkend om te zien, maar samen zorgen ze toch echt wel voor een visueel spektakel. Ook deze planten hebben ieder hun eigen vangmechanismen en bieden daarmee weer een diverse uitstraling.

Nepenthes

De Nepenthes, of ook wel de tropische bekerplanten, vormen hun eigen unieke categorie. Deze planten vereisen hogere temperaturen waardoor ze minder gemakkelijk samen kunnen met de soorten van hierboven, daarnaast hebben ze ook een constante luchtvochtigheid nodig. Je kunt in dit geval wel gaan voor verschillende Nepenthes soorten en deze samen in een ruimte plaatsen. Mocht je willen gaan voor een terrarium met Nepenthes, onthoud dan dat ze echt gedijen in een tropisch klimaat. Pas jouw terrarium hier dan ook echt op aan.

Tips voor succesvolle combinaties

Nu we weten welke planten goed samen kunnen, laten we eens kijken naar de levensbehoefte van de planten.

Licht en temperatuur

Let er goed op dat de planten die je bij elkaar wilt zetten dezelfde of in ieder geval vergelijkbare licht en temperatuurbehoeften hebben. Wanneer je hier geen rekening mee houdt kan het voor één van de twee vleesetende planten nogal een grote klus worden om te kunnen overleven.

Vochtigheid en water

Dit is iets dat vleesetende planten over het algemeen allemaal nodig hebben. Bevochtig jouw vleesetende planten natuurlijk enkel met regenwater, gedestilleerd water of omgekeerde osmose water, zo voorkom je dat mineralen uit kraanwater zich ophopen en jouw planten kunnen beschadigen. Mocht je nou geen constante luchtvochtigheid kunnen bieden dan kan een luchtbevochtiger of een gesloten terrarium helpen om de vochtigheid hoog te houden.

Bodem en voeding

Alle vleesetende planten doen het perfect in onze eigen aarde mix. Deze is speciaal ontworpen voor de vleesetende plant, en is voedingsarm. Zorg er dan ook voor dat je jouw vleesetende plant niet extra bemest. Dit kan namelijk meer schade aanrichten dan dat het goed kan doen. Vleesetende planten kunnen namelijk goed overleven op de insecten die ze vangen. Mocht het nou zo zijn dat jouw ruimte geheel insect vrij is? Dan kun je er altijd voor kiezen om jouw vleesetende plant handmatig te voorzien van een insect indien dit nodig is.

Let goed op jouw planten en het onderhoud

Houd jouw vleesetende planten goed in de gaten en let goed op tekenen van ziekte of andere vormen van discomfort. Vleesetende planten kunnen gevoelig zijn voor schimmels wanneer jouw ruimte te vochtig is zonder een juiste luchtcirculatie. Snoei jouw plantje eens in de zoveel tijd, door het verwijderen van dode bladeren en verwijder dan ook de overgebleven resten van de gevangen prooien indien dit nodig is.

Experimenteer

Dit blijf je waarschijnlijk toch doen. Iedere vleesetende plant is namelijk uniek en heeft zijn eigen handleiding. Wat ik hiermee bedoel is dat wat voor de ene soort werkt, werkt misschien absoluut niet voor de andere soort. Experimenteer met verschillende combinaties om te zien wat nou echt werkt voor jouw eigen collectie. Je kunt er zelfs voor kiezen om een logboek bij te houden zodat je al jouw stappen gedocumenteerd hebt, je weet dan precies wat je gedaan hebt en waar je zo nodig terug moet.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nl houden van de uitstraling van vleesetende planten en maken graag combinaties om verschillende soorten uitstralingen te creëren. Het voegt namelijk echt een bepaalde vorm van schoonheid toe aan jouw ruimte. Ik zou zeggen ga voor een unieke creatie en voor wanneer je echt graag een levendige ruimte of tuin wilt creëren kijk dan eens naar de optie om moerasbakken te maken.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »