Vleesetende planten soorten | 750 soorten | Vleesetende plant

Vleesetende plant soorten

Met ruim 750 vleesetende plant soorten zijn er veel indrukwekkende soorten. Wij vertellen hier meer over de drie meest voorkomende. 

De vleesetende plant heeft veel verschillende soorten. Zo bestaan er meer dan 750 soorten. Elke soort heeft een unieke en succesvolle methode voor het vangen van insecten. De verschillende soorten vleesetende planten hebben een ding met elkaar in gemeen, namelijk dat de planten insecten lokken met prachtige kleuren en onweerstaanbare geuren. Hieronder worden de drie meest voorkomende en populaire soorten toegelicht.

De dichtklappende val: Venusvliegenvanger

blank
De bekendste vleesetende plant: ‘Venusvliegenvanger’ (Dionaea Muscipula) met val.

De dichtklappende val staat uit twee bladhelften die in het geheel op een mondje lijken. Deze bladhelften kunnen snel dichtvallen. De geur van de bladhelften lokt de insecten op het blad. Binnenin het blad bevinden zich drie tot negen voelhaartjes. De haartjes werken als een soort sensor. Als binnen twintig seconden twee voelhaartjes worden geraakt, dan klapt het mondje dicht en is het insect gevangen. Na het dichtvallen vult het mondje van de Venusvliegenvanger zich met een afscheiding die het insect verteert. De vleesetende plant verteert het insect binnen twee tot tien dagen. De vleesetende plant gebruikt het insect als voeding. Tien dagen nadat het insect verorbert is, zal de val weer opengaan voor een volgend prooi.

Er zijn twee vleesetende planten die met dit mechanisme haar prooien vangen. Dit is de Venusvliegenvanger (Dionaea muscipula) en de watervliegenval (Aldrovanda vesiculosa). Lijkt het je leuk om zelf een vleesetende plant te hebben? In deze webshop kun je de meest prachtige Venusvliegenvanger kopen.

De kleefval: Zonnedauw & Vetblad


Een prachtige Kaapse Zonnedauw met mooie grote bladeren
Een prachtige Kaapse Zonnedauw (Drosera Aliciae) met de kleefdruppels.

De kleefval bestaat uit allerlei stengeltjes met kleine blaadjes waarop zich haartjes aan de zijkanten bevinden. Op de toppen van de haartjes zit een verdikking, deze maakt een kleverige afscheiding in de vorm van kleine druppeltjes. Deze druppels lokken de insecten: de druppels zien er namelijk als een heerlijke maaltijd uit. Als het insect op het blad landt en in aanraking met de druppels komt, dan gaat de indrukwekkende val in werking. Uit reactie zal het insect proberen te ontsnappen, maar hoe meer het insect beweegt, hoe meer van de kleverige afscheiding op het insect komt. Wanneer het insect vast zit, rolt de plant het blad om de prooi heen. De afscheiding verteert de prooi en neemt de voedingssappen op. Er zijn een aantal vleesetende planten met dit mechanisme. Namelijk de Zonnedauw (Drosera), Portugese Zonnedauw (drosophyllum), Vetblad (Pinguicula vulgaris) en regenboogplant(Byblis).

Leuk feitje: De zonnedauw en vetblad komen voor in delen van België en Nederland.


De Bekerval: Trompetbekerplant & Bekerplant


blank
Een mooie Bekerplant (Nepenthes) met grote bekers, hangend in huis.

Zoals de naam als zegt, heeft het blad van de Bekerval de vorm van een beker. Bovenaan de binnenkant van de Bekerplant zit een gladde rand met kleine verticale gleufjes. De functie hiervan is dat een insect nergens grip kan houden aan het blad en in de beker glijdt. In de beker zelf zitten allerlei stevige haartjes die naar beneden zijn gericht. Het doel van deze haartjes is dat de prooi vast komt te zitten en niet kan ontsnappen. Onderaan in de beker bevindt zich een waterige afscheiding welke de prooi verteert. Er zijn verschillende soorten Bekerplanten. Namelijk de Trompetbekerplant (Sarracenia) en de Bekerplant (Nepenthes). Een bijnaam voor de Bekerplant is ‘Apenbeker’, omdat er apen gezien zijn die uit de grote bekers water dronken.

Weetje: enkele bekerplantsoorten, zoals de Nepenthes ‘Raja’ kunnen bekers van tot wel 50 cm produceren. Met deze grote bekers van de Nepenthes, staan kraagdieren, zoals ratten weleens op het menu. De beruchte familienaam ‘vleesetende plant of insectenetende plant‘ komt daarom bij deze soort daadwerkelijk tot zijn recht.


Vleesetende plant kopen

Lijkt het je leuk om één van deze indrukwekkende soorten in huis en/of tuin te hebben? In onze webshop kun je gemakkelijk de vleesetende plant bestellen die jou het meeste aanspreekt. Heb je vragen, opmerkingen of mis je een soort vleesetende plant? Schroom dan niet, neem via het contactformulier contact met ons op.

0
Je winkelwagen
  • No products in the cart.