Terug

BESTEL NÚ MET 5% KORTING: " KERST24 "

De Australische bekerplant (Cephalotus follicularis)

De Australische bekerplant, oftewel (Cephalotus follicularis), is een unieke en fascinerende vleesetende plant welke enkel voorkomt in Zuid-West Australië. De Cephalotus is een zeer zeldzame plant die je kunt herkennen aan zijn prachtige vangbekers.

Wanneer je graag een unieke plant zoals de Cephalotus aan jouw collectie wilt toevoegen, zijn wij dé webshop voor jou. In onze tekst gaan wij onder andere dieper in op de verzorging, de ideale groeiomstandigheden, de voeding en bewatering.

Wat kenmerkt de Cephalotus Follicularis?

De Australische bekerplant is een kleine, meerjarige plant welke groeit in rozetten. De Cephalotus heeft twee soorten bladeren. De bladeren die geen vlees verwerken, dit zijn de langwerpige bladeren en de bekervormige bladeren, je raad het waarschijnlijk al dit zijn de vleesetende bladeren.

Deze bekers worden gebruikt om insecten in te vangen en te verteren. De bladeren welke geen insecten verwerken hebben ook een belangrijke functie. Dit is fotosynthese, deze bladeren voorzien de plant van energie.

De beste groeiomstandigheden voor de Cephalotus.

We hebben het natuurlijk al kort gehad over de zeldzaamheid van de Cephalotus en dat je deze plant enkel in Australië “in het wild” kunt tegenkomen. Waarom benadrukken wij dit nogmaals? Je wilt natuurlijk graag weten hoe je een zeldzaam plantje zoals de Cephalotus kunt voorzien van de beste groeiomstandigheden. Je wilt namelijk graag zijn natuurlijke omgeving zo precies mogelijk na maken. Hieronder staan enkele tips om jouw plantje zo gelukkig mogelijk te maken:

  1. Licht: De Cephalotus houdt van licht en heeft het ook nodig om goed te kunnen groeien. Zet de plant bij voorkeur op een zonnige plek. Houdt er echter rekening mee dat de Cephalotus geen grote temperatuur schommelingen ondergaat. Voor de Cephalotus geldt hetzelfde als voor de andere vleesetende planten. Wanneer je niet genoeg toegang hebt tot zonlicht, maak dan eventueel gebruik van een LED groeilamp. Dit bezorgt jouw Cephalotus alsnog genoeg licht om te kunnen groeien.

  2. Temperatuur: De Cephalotus follicularis is in Australië winterhard, dit geldt echter niet voor Nederland. Zet jouw plant daarom niet buiten bij temperaturen onder de 15 graden Celsius. Daarboven mag altijd, maar wanneer de temperatuur onder de 15 graden Celsius komt is het verstandig jouw plantje weer mee naar binnen te nemen. Wil je graag meer weten over de winterrust van vleesetende planten? Lees dan deze blog.

  3. Luchtvochtigheid: De ideale luchtvochtigheid voor de Cephalotus is tussen de 40% en de 70%. Met deze luchtvochtigheid is jouw plantje het meest gelukkig. Wanneer je de luchtvochtigheid niet direct kunt bieden, is het plaatsen van een luchtbevochtiger een uitstekende uitkomst. Je kunt jouw plantje daarnaast ook in een schoteltje water met kiezelstenen plaatsen.

Hoeveel water en voeding heeft mijn Cephalotus nodig?

De Cephalotus follicularis heeft specifieke behoeften voor wat betreft water en voeding. Volg onze tips om jouw plant gezond en gelukkig te houden:

  1. Water: In vergelijking tot andere vleesetende plant soorten heeft de Cephalotus minder water nodig. De grond mag licht opdrogen. Afhankelijk van de warmte geef je jouw Cephalotus Follicularis 1 tot 2 keer per week water. Laat de Cephalotus op een schaaltje staan, zodat je het schaaltje kan bijvullen met water. De Cephalotus is een vrij kwetsbare plant, dus gebruik bij voorkeur regenwater en geen kraanwater. Giet daarnaast nooit water in of over de bekers.

  1. Voeding: De Cephalotus is zoals we vermeld hebben een vleesetende plant. Dit betekent dat de plant zijn voedingsstoffen haalt uit de gevangen insecten. Voeg nooit extra meststoffen toe aan jouw vleesetende plant gezien dit meer schade kan brengen dan dat het de plant echt helpt. Vangt jouw Cephalotus niet genoeg insecten om te kunnen overleven? Voer de plant dan een insect. Doe dit héél voorzichtig en alleen wanneer jouw vleesetende plant zelf niet genoeg insecten kan vangen. Gebruik hiervoor een pincet en laat het insect in de beker vallen. Probeer geen bladeren of bekers te raken met jouw pincet, dit om enige schade te voorkomen.

Welke potgrond is het beste voor mijn Cephalotus?

Vleesetende planten zijn enorm kieskeurig als het aankomt op potgrond. Ze leven namelijk op een zure grond. Daarom raden wij aan om een mix te gebruiken van 50% turf en 50% perliet. De grond blijft dan ook luchtig, dit is uitermate belangrijk voor jouw Cephalotus.

Moet ik mijn Cephalotus verpotten?

Vleesetende planten moeten om de paar jaar verpot worden. Dit hebben ze nodig om een gezonde groei te bevorderen. Kies voor een pot die slechts iets groter is dan de pot waar de plant nu in staat. Gebruik voor het verpotten wederom de 50% turf en 50% perliet Je kunt jouw vleesetende plant het beste verpotten in de lente, wanneer de vleesetende planten actief groeien.

Hoe moet ik mijn Cephalotus snoeien en onderhouden?

Snoei een Cephalotus met enige regelmaat, dit laat het plantje zich ten alle tijden op zijn best voelen. Wanneer de bekerplant zich niet hoeft te focussen op oudere bladeren kan deze zijn energie inzetten om te groeien. We hebben een paar tips voor je om jouw Australische bekerplant het beste te onderhouden:

  1. Controleer jouw Cephalotus met regelmaat op dode of zieke bladeren. Let op de volgende twee belangrijke dingen bij het snoeien:

  • Gebruik enkel schoon gereedschap om jouw plantje te snoeien, dit kan namelijk enige infecties voorkomen.

  • Knip of snijd daarnaast zo dicht mogelijk bij de basis van de plant om eventuele complicaties te voorkomen.

  1. Oude bekers verwijderen: Bekers van een Cephalotus verslechteren op zijn tijd vooral als ze actief insecten vangen. Ben uiterst voorzichtig met het verwijderen van de oude bekers, knip ze enkel af met een schone en scherpe snoeischaar.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen voor de Cephalotus

De Australische bekerplant kan gevoelig zijn voor enkele veelvoorkomende problemen, zoals:

  1. Verlies van bladeren: Wanneer jouw plant zijn vangbekers of bladeren verliest, kan dit liggen aan onvoldoende licht, te veel water of te lage luchtvochtigheid. Controleer de groeiomstandigheden en jouw routine en pas deze aan waar nodig.

  2. Schimmel en rot: Een constant te hoge luchtvochtigheid en slechte circulatie kunnen leiden tot schimmel en rot. Zorg voor genoeg ventilatie en verlaag indien nodig de luchtvochtigheid.

  3. Plagen: Hoewel vleesetende planten meestal bestand zijn tegen plagen, kunnen ze soms last hebben van ongedierte zoals bladluizen, mijten en schimmelvliegjes, Behandel indien nodig jouw vleesetende plant, dit kun je al doen door jouw plant onderwater te zetten, het ongedierte met een kwastje er vanaf te vegen of in het geval dat dit niet werkt besprayen met afwasmiddel. Dit is echter een last resort optie.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nl zijn het ermee eens dat het houden van een vleesetende plant zoals de Australische bekerplant een uitermate fascinerende hobby is. Vooral wanneer je jouw Cephalotus follicularis de optimale leefomstandigheden kunt geven zie je een gelukkig en prachtig plantje groeien en bloeien, waar jij dan weer op jouw beurt ontzettend van kunt genieten.

We willen deze hobby dan ook graag met iedereen delen. Heb je nou altijd al een Australische bekerplant willen hebben neem dan zeker eens een kijkje in ons assortiment.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »