Terug

Hoe werkt een Venus Vliegenvanger?

Hoe werkt een Venus Vliegenvanger?

De Venus vliegenvanger heeft omdat deze leeft in voedselarme gebieden een unieke manier gevonden om te overleven. De moerasbodem bestaat voornamelijk uit voedingsarme grond. Hier zouden normaliter geen planten op kunnen leven. De Venus vliegenvanger is één van de uitzonderingen. De Venus vliegenvanger heeft namelijk vallen ontwikkeld welke insecten vangen, deze insecten worden uiteindelijk verwerkt tot voedingsstoffen voor de plant. Hierdoor is de naam vleesetende plant ook ontstaan.

De Venus vliegenvanger (Dionaea muscipula) is naast fascinerend ook nog eens één van de meest bekende vleesetende planten in de wereld. De Venus vliegenvanger kom je in het wild enkel tegen in moeras gebieden aan de oostkust van de Verenigde Staten. Je vraagt je nu misschien af hoe dit unieke plantje kan overleven in een moerasgebied? We leggen het jou graag uit in deze blog.

De val en zijn structuur

De vallen van de Venus Vliegenvanger zijn unieke en opvallend dikke bladeren van de plant welke zich aan het uiteinde van de lange stelen bevinden. Deze val bestaat uit twee dikke lobben die snel kunnen dichtklappen. De plant is daarnaast voorzien van lange uitsteeksels aan de buitenkant van de val, welke als doel hebben dat het insect niet kan ontsnappen.

Hoe het insect in de val loopt

De binnenkant van de Venus vliegenvanger vallen hebben een prachtige rode kleur welke samen met de nectar die de plant afscheidt dienen als perfecte lokmiddelen voor elk insect.

Hoe werkt een Venus vliegenvanger val?

De Venus vliegenvanger is bijzonder door zijn razend snelle reactievermogen. Wanneer het insect de binnenste haren 2 maal binnen 20 seconden aanraakt klapt de val razend snel dicht. Het is dan ook één van de weinige planten die kan tellen. Wanneer de haartjes namelijk maar 1 maal worden aangeraakt reset de plant zichzelf na 20 seconden. De uitsteeksels aan de randen van de val klappen ook dicht en maken het onmogelijk voor het insect om te kunnen ontsnappen. Wil jij graag weten wat voor insecten een vleesetende plant eigenlijk eet? Lees dan onze interessante blog.

Hoe verteert de Venus vliegenvanger zijn prooi

Wanneer het insect gevangen is en de val volledig dicht is scheidt de plant een enzym af die helpt met de vertering. Het verteringsproces kan enkele dagen tot een week duren. Dit hangt natuurlijk af van de grootte en en de soort. De plant absorbeert tijdens dit proces voedingsstoffen uit het insect. Echter blijven de skeletten van de insecten achter, deze zijn onverteerbaar voor de plant. Wanneer de val zich weer opent zie je enkel nog de kruimels van het overgebleven skelet.

Waarom eet de Venus vliegenvanger insecten?

Zoals we al eerder vermeld hebben komt de Venus Vliegenvanger oorspronkelijk uit moerasgebieden. In deze gebieden is de bodem arm aan voedingsstoffen, waaronder stikstof. Doordat de Venus vliegenvanger insecten eet, stelt deze plant zichzelf in staat om te overleven in gebieden waar andere planten dit niet kunnen. Wil jij graag weten of vleesetende planten ook kunnen overleven zonder insecten? Lees dan deze interessante blog.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nl zijn helemaal gefascineerd van deze prachtige plant. Dit komt mede doordat de Venus Vliegenvanger een prachtig voorbeeld van evolutie en aanpassingsvermogen toont. Het feit dat de plant zo razendsnel reageert op aanrakingen en daarmee prooien kan vangen en verteren, maakt de plant zo uniek en het proces zo fascinerend. Dit proces houdt natuurliefhebbers en wetenschappers al jaren bezig

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »