Terug

Zijn vleesetende planten giftig voor katten?

Zijn vleesetende planten giftig voor katten?

Vleesetende plant, het woord zegt het al. Deze planten eten vlees! Wat voor vlees eet de plant dan? Om deze vraag te beantwoorden is het van belang om te weten waar vleesetende planten vandaan komen. Vleesetende planten komen namelijk uit moerasachtige gebieden, waar sprake is van een voeding loze bodem. Doordat de plant geen voeding uit de bodem kan halen, is zij zo geëvolueerd dat zij haar voeding uit de lucht vangt. De prooien van de vleesetende plant zijn vooral insecten, zoals vliegen. In de jungle komen ook soorten voor die kleine vogels, reptielen of knaagdieren vangen. De dieren worden gelokt door de prachtige kleuren en de heerlijke geuren die de vleesetende planten aanmaken. De planten maken enzymen aan die giftig zijn voor de prooien. Zijn vleesetende planten dan ook giftig voor katten?

Over het algemeen zijn vleesetende planten niet giftig voor katten. Wel zijn de nectar / enzymen niet gezond voor een kat. Alle kattenbaasjes zullen bevestigen dat katten nieuwsgierig dieren zijn. Een kat zal dus ook niet twijfelen om een plant te onderzoeken. Houd daarom in de gaten of jouw kat niet te veel aan de plant knaagt. Dit is natuurlijk niet alleen slecht voor een kat, maar ook voor de plant. Als jouw kat veel aan de plant knaagt raden wij aan om de plant op een plek te zetten waar de kat niet zo makkelijk bij kan.  Over het algemeen is een kat gevaarlijker voor een vleesetende plant dan andersom.

De planten die wij aanbieden zijn gericht op het vangen van kleine insecten, en hebben daarom ook nooit genoeg enzymen aangemaakt om grotere prooien te verwerken. Een kat is dus veel te groot voor een vleesetende plant en hoeft zich dus niet te veel zorgen maken.

Welke soort is het beste voor een huishouden met een kat?

Toch kan een kat bij sommige vleesetende plant soorten makkelijk bij de nectar of enzymen komen. Daarom raden wij altijd bepaalde soorten vleesetende planten aan voor kattenbaasjes. Niet alle vleesetende planten zijn geschikt voor een kat. De soorten die wij afraden zijn de Drosera- en de Pinguicula soorten. Zij hebben hun nectar / enzymen namelijk direct op de vallen zitten. Deze twee soorten maken beide gebruik van een kleefval. Dit wilt zeggen dat de ‘val’ als ware op het blad of stengels zit. Dus in makkelijk bereik voor een kat. De kans is groot dat een kat hier aan gaat snuffelen en zelfs knagen. De nectar is niet per definitie giftig, maar een kat kan er wel ziek van worden. Om deze reden zijn de volgende soorten meer geschikt voor een huishouden met katten:  

  1. Nepenthes (Bekerplant): Dit is een tropische plant met bekervallen. In deze bekers zitten de enzymen. De bekers hebben vaak een smalle opening waardoor het een stuk lastiger wordt voor een kat om in te komen. Doordat de kat niet bij de enzymen kan, kan deze plant niet veel kwaad.  
  2. Sarracenia (Trompetbekerplant): De Trompetbeker plant kan zowel buiten als binnen staan. Officieel is de trompetbekerplant een buitenplant, dus hier staat de plant het optimaalst. De Trompetbekerplant heeft hele lange kokers, waarin de enzymen onder in zitten. Het is voor een kat vrijwel onmogelijk om bij de enzymen te komen, hier zijn de kokers te lang en dun voor.  
  3. Dionaea Muscipula (Venus Vliegenval): Voor deze plant is een kat eigenlijk gevaarlijk dan andersom. De Venus Vliegenval maakt gebruik van een klapval. Hierbij klapt de val dicht nadat de haartjes in de val minstens 3 keer aangeraakt worden. Pas als de val dicht is verwerken de enzymen het prooitje. Een kat past nooit in zo’n val, en is daarom ook niet gevaarlijk voor een kat. 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »