Vleesetende plant verzorging

Jouw eerste vleesetende plant! Wat nu? Er wordt vaak gedacht dat de verzorging voor de vleesetende plant moeilijk is… met onze gemakkelijke & eenvoudige verzorgtips kun jij jarenlang van je vleesetende plant genieten! 

Je hebt je eerste vleesetende plant aangeschaft. Een mooi en handig plantje die zeker niet mag missen in jouw huiskamer/tuin. Vleesetende planten zijn indrukwekkende planten waar je jarenlang plezier van kan hebben. Maar hoe verzorg je zo’n plantje eigenlijk? Je bent bij ons op het juiste adres.

Verzorgtips

Wij hebben op deze pagina handige tips en leefregels op een rijtje gezet, zodat je jarenlang kunt genieten van deze indrukwekkende en interessante plantenfamilie. De verzorgtips op deze pagina zijn veelal algemene verzorgtips. Er zijn namelijk verschillende soorten vleesetende planten met verschillende soorten leefomgevingen. Wat krijg je van ons: wanneer je bij deze webshop een vleesetende plant koopt, dan krijg je de juiste verzorgtips voor de soort die jij hebt aangeschaft. Met de juiste vleesetende plant verzorging kunnen enkele soorten tot wel twee meter groot en 20 jaar oud worden, en als echte ‘blikkenvangers’ in je huis dienen. Hoewel de vleesetende plant verzorging zeer belangrijk is, neemt de verzorging – met de juiste tips – niet veel tijd in beslag!

Korte samenvatting vleesetende plant verzorging

Hieronder vind je een lijst met (algemene) verzorgtips.
  • Geef de vleesetende plant nooit voeding. (binnenplanten mogen wél 1x per maand voeding; gebruik dan MaxSea plantvoeding).
  • Zorg dat de vleesetende plant op een zonnige plek staat.
  • Vleesetende planten houden van natte voeten, laat de plant nooit uitdrogen: geef ze dus voldoende water.
  • Gebruik bij voorkeur regen- osmose of demiwater.
  • Gebruik een voedingsloze bodem, zoals een 1:1 mix van blonde turf & perliet. Of gebruik onze vleesetende plant aarde.
  • Verwijder dode bladeren en vallen.
  • Enkele vleesetende planten hebben een winterrust nodig.
  • Geef nóóit echt vlees (insecten mag wel)
Meer weten over de verzorgtips? Lees hier onder de volledige algemene uitwerking van de vleesetende plant verzorging. Bij de aanschaf van jouw eigen vleesetende plant, krijg je de juiste verzorgtips voor de plant je hebt aangeschaft.

Voeding

Geef de vleesetende plant, op Maxsea plantvoeding na, nooit plantenvoeding. De plant leeft in natuur op een voedingsloze bodem. Dit betekent dat de plant geen voeding uit de bodem haalt. Dat is ook direct de reden waarom vleesetende planten begonnen zijn met het eten van vlees. Zelf voeren? Dat kan, let echter wel op de frequentie. Genoeg water en zonlicht zijn immers de voornaamste voedingsbronnen van de plant. Planten die binnen staan mogen wel wat insecten… planten die buiten staan, vangen genoeg.

Licht

Een mooie groep Kaapse Zonnedauw (Drosera Capensis) in zonlicht
Het is belangrijk dat het plantje op een zonnige plek staat. Voor sommige soorten, zoals bijvoorbeeld Venusvliegenvanger (Dionaea Muscipula) kan zonlicht nooit teveel zijn. De Bekerplant (Nepenthes) is een tropische epifyt en houdt niet van teveel direct zonlicht, aangezien de bekers dan kunnen verbanden of uitdrogen. Ook het Vetblad (Pinguicula) houdt wel van wat indirect licht in de zomer. Bij de Pinguicula en Nepenthes is het beste om de plant in de morgen direct zonlicht te geven en de rest van de dag zoveel mogelijk indirect licht te geven. Een zonnige plaats is dus belangrijk voor de plant! Buiten: Omdat soorten, zoals de Venusvliegenvanger en Trompetbekerplant, een zachte winter kunnen verdragen, is het raadzaam om deze planten lekker buiten (in de zon) neer te zetten.

Water

Omdat de meeste vleesetende planten moerasplanten zijn, is het belangrijk dat de vleesetende plant genoeg water krijg! Zeker wanneer de plant in de felle zon staat is water onmisbaar. Verzorgtip: zet de vleesetende plant in een schoteltje met een laagje water (2cm tot 4cm). Doe bij de Bekerplanten, zoals de Trompetbekerplant (Sarracenia en de Bekerplant (Nepenthes) nooit water in de kokers… als je de plant genoeg water geeft, dan vult de plant zelf de kokers met water. De Pinguicula en de Nepenthes kunnen doorgaans iets minder nat staan dan de andere vleesetende planten. Bij de Pinguicula is het beste als je de plant om de dag water geeft. De Nepenthes (Bekerplant) houdt ervan om lekker vochtig en nat gehouden te worden, maar staat niet graag met zijn voeten in het water. Tip: giet het water bij de Pinguicula en de Nepenthes van boven in de pot. Op die manier sijpelt het water door de grond heen. Belangrijk: gebruik zo min mogelijk kraanwater. Zoals boven beschreven, heeft de vleesetende plant géén voeding nodig. In kraanwater zitten mineralen, zout en kalk dat de plant niet kan verdragen. Gebruik daarom osmosewater, demi-water of regenwater (het beste).

Bodem

De meeste vleesetende planten worden gekweekt in een mengsel van sphagnum mos, blonde turfstrooisel, perliet of zilverzand. In deze bodems zitten weinig tot géén voedingsstoffen. Controleer dus, wanneer je bodem voor je vleeseter gaat kopen, dat er géén voedingsstoffen in de bodem zitten.

Verwijder bladeren

Verwijder de bladeren en vallen wanneer deze zijn gestorven. Door het verwijderen van de dode en bruine bladeren, krijgt schimmel geen kans. Daarbij ziet het er een stuk verzorgder en mooier uit!

Winterrust

Een prachtige groep Trompetbekerplanten (Sarracenia) buiten in de zon.
Enkele (winterharde) vleesetende planten, zoals de venusvliegenvanger (Dionaea Muscipula) en de Trompetbekerplant (Sarracenia) ondergaan tijdens de winter een rustperiode. Tijdens deze rustperiode is het belangrijk dat de vleesetende planten niet te veel water krijgen (net genoeg om het vochtig te houden) en dat de vleesetende planten op een koelere plek staan. Heb je de vleesetende planten in de tuin? Zorg ervoor dat de planten bij hevige vorst tegen de kou worden beschermd.

Cephalotus Follicularis verzorging

Het beste is om de Cephalotus op een zonnige plek te zetten: 4 tot 6 uur direct zonlicht, met name koel zonlicht in de ochtend, en voor de rest indirect zonlicht is perfect. De Cephalotus houdt van vochtige grond, waarbij geldt: hoe meer zonlicht de plant heeft, hoe meer water de plant nodig heeft. Je kunt de plant het beste op een schaaltje met een beetje water zetten, waarbij je het water laat opdrogen en dan weer bijvult. Zorg dat de bodem nooit uitdroogt. Daarbij is het beste om regenwater of gedemineraliseerd water te gebruiken. Giet nooit water in de bekers.

Heliamphora heterodoxa x minor verzorging

Twee Zonnebekerplanten (Heliamphora Heterodoxa X Minor) met groene bekers
Twee Zonnebekerplanten
De Heliamphora houdt van zonlicht. Het is dan ook raadzaam om deze zoveel mogelijk direct zonlicht te geven. Kies dus de meest zonnige plek in je huis uit en zet deze voor het raam. De Heliamphora houdt van een dag- en nachtritme, waarbij het s’nachts flink wat afkoelt. Oók de Heliamphora houdt van vochtige grond. Je kunt de plant het beste op een schaaltje met een kleine laag water waarbij je het water laat opdrogen en dan weer bijvult. Of je geeft de plant van bovenaf water, zodat het water door de grond sijpelt Zorg dat de bodem nooit uitdroogt. Daarbij is het beste om regenwater of gedemineraliseerd water te gebruiken. Ook is het verstandig om de Heliamphora een paar keer per week te besproeien. In hun natuurlijke leefomgeving is er namelijk een hoge luchtvochtigheid. Bij deze soort is het ook niet erg als er water in de bekers komt – dit gebeurt normaal in de natuurlijk.

Je eigen verzorgtips

Bij het kopen van vleesetende planten in deze webshop krijg je de juiste verzorgtips voor de vleesetende plant die je hebt gekocht. Met onze vleesetende plant verzorgingstips wordt het verzorgen van jouw vleeseter kinderspel. Het verzorgen neemt niet veel tijd in beslag, maar het zorgt er wél voor dat je vleesetende plant mooi groot en oud wordt. Hierdoor kun je in de lente en zomer genieten van een huis vol met prachtig gekleurde vleesetende planten… zonder insecten. Weet je hoe de vleesetende planten moet verzorgen? Dan ben jij klaar om je eigen vleesetende plant te kopen!
0