Vleesetende plant verzorging

Jouw eerste vleesetende plant! Wat nu? Er wordt vaak gedacht dat de verzorging voor de vleesetende plant moeilijk is… met onze gemakkelijke & eenvoudige verzorgtips kun jij jarenlang van je vleesetende plant genieten! 

Je hebt je eerste vleesetende plant aangeschaft. Een mooi en handig plantje die zeker niet mag missen in jouw huiskamer/tuin. Vleesetende planten zijn indrukwekkende planten waar je jarenlang plezier van kan hebben. Maar hoe verzorg je zo’n plantje eigenlijk? Je bent bij ons op het juiste adres.

Verzorgtips

Wij hebben op deze pagina handige tips en leefregels op een rijtje gezet, zodat je jarenlang kunt genieten van deze indrukwekkende en interessante plantenfamilie. De verzorgtips op deze pagina zijn veelal algemene verzorgtips. Er zijn namelijk verschillende soorten vleesetende planten met verschillende soorten leefomgevingen. Wat krijg je van ons: wanneer je bij deze webshop een vleesetende plant koopt, dan krijg je de juiste verzorgtips voor de soort die jij hebt aangeschaft. Met de juiste vleesetende plant verzorging kunnen enkele soorten tot wel twee meter groot en 20 jaar oud worden, en als echte ‘blikkenvangers’ in je huis dienen. Hoewel de vleesetende plant verzorging zeer belangrijk is, neemt de verzorging – met de juiste tips – niet veel tijd in beslag!

Korte samenvatting vleesetende plant verzorging

Hieronder vind je een lijst met (algemene) verzorgtips.
  • Geef de vleesetende plant nooit voeding. (binnenplanten mogen wél 1x per maand voeding; gebruik dan MaxSea plantvoeding).
  • Zorg dat de vleesetende plant op een zonnige plek staat.
  • Vleesetende planten houden van natte voeten, laat de plant nooit uitdrogen: geef ze dus voldoende water.
  • Gebruik bij voorkeur regen- osmose of demiwater.
  • Gebruik een voedingsloze bodem, zoals een 1:1 mix van blonde turf & perliet. Of gebruik onze vleesetende plant aarde.
  • Verwijder dode bladeren en vallen.
  • Enkele vleesetende planten hebben een winterrust nodig.
  • Geef nóóit echt vlees (insecten mag wel)
Meer weten over de verzorgtips? Lees hier onder de volledige algemene uitwerking van de vleesetende plant verzorging. Bij de aanschaf van jouw eigen vleesetende plant, krijg je de juiste verzorgtips voor de plant je hebt aangeschaft.

Voeding

Geef de vleesetende plant, op Maxsea plantvoeding na, nooit plantenvoeding. De plant leeft in natuur op een voedingsloze bodem. Dit betekent dat de plant geen voeding uit de bodem haalt. Dat is ook direct de reden waarom vleesetende planten begonnen zijn met het eten van vlees. Zelf voeren? Dat kan, let echter wel op de frequentie. Genoeg water en zonlicht zijn immers de voornaamste voedingsbronnen van de plant. Planten die binnen staan mogen wel wat insecten… planten die buiten staan, vangen genoeg.

Licht

Een mooie groep Kaapse Zonnedauw (Drosera Capensis) in zonlicht
Het is belangrijk dat het plantje op een zonnige plek staat. Voor sommige soorten, zoals bijvoorbeeld Venusvliegenvanger (Dionaea Muscipula) kan zonlicht nooit teveel zijn. De Bekerplant (Nepenthes) is een tropische epifyt en houdt niet van teveel direct zonlicht, aangezien de bekers dan kunnen verbanden of uitdrogen. Ook het Vetblad (Pinguicula) houdt wel van wat indirect licht in de zomer. Bij de Pinguicula en Nepenthes is het beste om de plant in de morgen direct zonlicht te geven en de rest van de dag zoveel mogelijk indirect licht te geven. Een zonnige plaats is dus belangrijk voor de plant! Buiten: Omdat soorten, zoals de Venusvliegenvanger en Trompetbekerplant, een zachte winter kunnen verdragen, is het raadzaam om deze planten lekker buiten (in de zon) neer te zetten.

Water

Vleesetende planten zijn moerasplanten, en leven in de natuur op een voedings-loze bodem. Dit wilt zeggen dat er geen voeding in de bodem zit. Hierdoor hebben de planten nooit geleerd om ‘slechte’ en ‘goede’ stoffen te onderscheiden. De planten nemen dus alle stoffen die in het water zit op. Om deze reden is kraanwater heel slecht voor vleesetende planten en wordt kraanwater dus ook afgeraden. Hier zit namelijk veel kalk en andere slechte mineralen in. Het beste water voor vleesetende planten is regenwater, net zoals in de natuur. Soms is het niet mogelijk om aan regenwater te komen, gelukkig zijn er nog een aantal andere alternatieven. Andere opties zijn: osmose-water of demi-water Gekookt water is geen goed alternatief, dit omdat gekookt water nog steeds veel kalk en andere mineralen bevat. Ook is Spa Blauw ook geen goed alternatief. Dit water zit vol met mineralen, en dat hebben de planten juist niet nodig.  Omdat vleesetende planten moerasplanten zijn, hebben de meeste soorten veel water nodig. De bodem mag zo nat mogelijk zijn. De hoeveelheid water verschilt per soort. 

Bodem

De meeste vleesetende planten worden gekweekt in een mengsel van sphagnum mos, blonde turfstrooisel, perliet of zilverzand. In deze bodems zitten weinig tot géén voedingsstoffen. Controleer dus, wanneer je bodem voor je vleeseter gaat kopen, dat er géén voedingsstoffen in de bodem zitten.

Verwijder bladeren

Net als bij bloemen en andere planten, hebben vleesetende planten niet voor eeuwig dezelfde vallen en bladeren. Ook bij vleesetende planten sterven de bladeren en vallen. Wanneer de vallen en bladeren oud zijn, worden zij langzaam bruin of zwart. Verwijder de bladeren en vallen wanneer deze of helemaal zwart zijn, of voor meer dan de helft bruin. Bij Nepenthessen kun je een bruine val het beste afknippen tot en met het blad. Bij de trompetbekerplanten kun je de vallen het beste afknippen als ze voor meer dan de helft bruin zijn geworden. Knip ze tot de 0,5 cm van de bodem af. Bij de Venus Vliegenval en Zonnedauw kun je de vallen het beste weghalen wanneer ze helemaal zwart zijn geworden. Dan kun je de vallen en stengels heel makkelijk weghalen. Door het verwijderen van de dode en bruine bladeren, krijgt schimmel geen kans. Daarbij ziet het er een stuk verzorgder en mooier uit!

Winterrust

Een prachtige groep Trompetbekerplanten (Sarracenia) buiten in de zon.
Enkele (winterharde) vleesetende planten, zoals de venusvliegenvanger (Dionaea Muscipula) en de Trompetbekerplant (Sarracenia) ondergaan tijdens de winter een rustperiode. Tijdens deze rustperiode is het belangrijk dat de vleesetende planten niet te veel water krijgen (net genoeg om het vochtig te houden) en dat de vleesetende planten op een koelere plek staan. Heb je de vleesetende planten in de tuin? Zorg ervoor dat de planten bij hevige vorst tegen de kou worden beschermd. Lees op hier meer over de winterrust.

Cephalotus Follicularis verzorging

Het beste is om de Cephalotus op een zonnige plek te zetten: 4 tot 6 uur direct zonlicht, met name koel zonlicht in de ochtend, en voor de rest indirect zonlicht is perfect. De Cephalotus houdt van vochtige grond, waarbij geldt: hoe meer zonlicht de plant heeft, hoe meer water de plant nodig heeft. Je kunt de plant het beste op een schaaltje met een beetje water zetten, waarbij je het water laat opdrogen en dan weer bijvult. Zorg dat de bodem nooit uitdroogt. Daarbij is het beste om regenwater of gedemineraliseerd water te gebruiken. Giet nooit water in de bekers.

Heliamphora heterodoxa x minor verzorging

Twee Zonnebekerplanten (Heliamphora Heterodoxa X Minor) met groene bekers
Twee Zonnebekerplanten
De Heliamphora houdt van zonlicht. Het is dan ook raadzaam om deze zoveel mogelijk direct zonlicht te geven. Kies dus de meest zonnige plek in je huis uit en zet deze voor het raam. De Heliamphora houdt van een dag- en nachtritme, waarbij het s’nachts flink wat afkoelt. Oók de Heliamphora houdt van vochtige grond. Je kunt de plant het beste op een schaaltje met een kleine laag water waarbij je het water laat opdrogen en dan weer bijvult. Of je geeft de plant van bovenaf water, zodat het water door de grond sijpelt Zorg dat de bodem nooit uitdroogt. Daarbij is het beste om regenwater of gedemineraliseerd water te gebruiken. Ook is het verstandig om de Heliamphora een paar keer per week te besproeien. In hun natuurlijke leefomgeving is er namelijk een hoge luchtvochtigheid. Bij deze soort is het ook niet erg als er water in de bekers komt – dit gebeurt normaal in de natuurlijk.

Je eigen verzorgtips

Bij het kopen van vleesetende planten in deze webshop krijg je de juiste verzorgtips voor de vleesetende plant die je hebt gekocht. Met onze vleesetende plant verzorgingstips wordt het verzorgen van jouw vleeseter kinderspel. Het verzorgen neemt niet veel tijd in beslag, maar het zorgt er wél voor dat je vleesetende plant mooi groot en oud wordt. Hierdoor kun je in de lente en zomer genieten van een huis vol met prachtig gekleurde vleesetende planten… zonder insecten. Weet je hoe de vleesetende planten moet verzorgen? Dan ben jij klaar om je eigen vleesetende plant te kopen!
0
De pop-up van de Vleesetende Plant actie 'gratis plantje'.