Terug

Zijn er vegetarische vleesetende planten?

Zijn er vegetarische vleesetende planten?

We kregen recent dit verhaal te horen en wilden dit natuurlijk dolgraag uitzoeken. Zijn er vegetarische vleesetende planten? We gaan er samen achter komen in deze blog.

De vleesetende plant staat voornamelijk bekend om insecten en in de meest zeldzame gevallen grotere prooien te vangen en te verteren. Maar is iedere vleesetende plant een ware vleeseter of zijn er vleesetende plantend die vegetarisch zijn geworden? We gaan hier alles over ontdekken in deze blog.

Wat betekent vegetarisch voor een vleesetende plant?

We willen natuurlijk dolgraag weten of dat er mogelijk vleesetende planten zijn die vegetarisch zijn geworden. Echter moeten we ons eerst afvragen wat het begrip vegetarisch inhoud als we het hebben over de insecteneter. Normaliter kan een dier kiezen wat deze eet omdat het dier zich kan verplaatsen. Een vleesetende plant kan dit natuurlijk niet en is afhankelijk van zijn omgeving. Je zou zelfs kunnen zeggen dat een vegetarische vleesetende plant organisch materiaal eet dat niet dierlijk is.

Welke voedingsbehoeften heeft een vleesetende plant

Vleesetende planten hebben zich genesteld in voedselarme omgevingen zoals moerassen en rotsachtige gebieden, hier hebben ze zich geëvolueerd om te kunnen leven van de voedingsstoffen die ze uit insecten halen. Ze zijn hierdoor in staat om bijvoorbeeld stikstof uit de prooi te halen.

Zijn er vleesetende planten die plantaardig voedsel verteren?

Er zijn enkele vleesetende planten die naast insecten ook ander organisch materiaal kunnen verteren:

  • Bekerplanten:Bekerplanten zijn een goed voorbeeld van planten die gemakkelijk bladafval kunnen verteren. Hoewel bekerplanten natuurlijk niet kunnen bewegen, kan een bekerplant wel bladeren in zijn beker opvangen. Er zijn bekerplanten die met regelmaat vallende bladeren of andere plantaardige materialen in hun bekers kunnen vangen. Dit is voor een vleesetende plant natuurlijk niet zijn eerste keuze voor wat betreft voeding, echter kan de plant hier toch een beetje voedingswaarde uit halen.

  • Waterwielen: Deze vleesetende planten kunnen in het water naast kleine insecten ook kleine algen insluiten en verwerken. Het waterwiel ook wel bekend als de (Aldrovanda vesiculosa) is een vleesetende plant welke zich in het water bevindt. Het feit dat ze naast insecten ook algen kunnen verteren draagt natuurlijk ontzettend bij aan hun voedingsinname.

Zijn deze planten echt vegetarisch?

Het feit dat deze vleesetende planten plantaardig materiaal eten, wil niet per definitie zeggen dat ze kiezen voor een vegetarisch dieet. Ze kiezen er bij voorbaat voor om insecten te blijven vangen. Het is vaak puur incidenteel dat een vleesetende plant plantaardig materiaal verwerkt.

Conclusie

Normaliter zal een vleesetende plant altijd dierlijk materiaal verkiezen boven plantaardig materiaal. Toch is het wonderlijk en toont de plant een flinke lading aanpassingsvermogen met het feit dat deze toch plantaardig materiaal kan verwerken. Het toont ons dat de wereld van de vleesetende plant vol verrassingen zit. Wij van Vleesetendeplant.nl zijn altijd gefascineerd door deze prachtige wezens. Wij zijn dan ook ontzettend blij om onderdeel te kunnen zijn van deze wonderlijke wereld.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »