Terug

Wat is de snelste vleesetende plant?

Wat is de snelste vleesetende plant?

Vleesetende planten zijn planten die snel moeten kunnen reageren. Dit is essentieel voor hun overlevingskansen. Maar welke vleesetende plant is er nu eigenlijk de snelste? Lees er alles over in onze blog.

De wereld van de vleesetende plant is een grote en nog altijd mysterieuze wereld. Het is een wereld waarin natuurliefhebbers en wetenschappers onderzoek doen tot op de dag van vandaag, naar deze bijzondere wezens. Vleesetende planten zijn een uiterst unieke plantensoort, ze hebben het vermogen om insecten te vangen, ze passen zich fantastisch aan, aan hun omgeving en hebben in no time een fantastisch vallen mechanisme ontwikkeld. Kortom de wereld van de vleesetende plant zal ons altijd blijven fascineren. Nu willen we natuurlijk weten welke vleesetende plant het snelste is als het gaat om hun prooi insluiten. Laten we daar samen verder op in gaan in deze blog.

Hoe belangrijk is snelheid voor een vleesetende plant

Voordat we de snelste vleesetende plant bekend gaan maken is het belangrijk om te weten waarom snelheid zo van belang is voor deze planten:

 • Efficiënte Jacht: Insecten zijn van zichzelf ontzettend snelle dieren. Een vleesetende plant moet dit op zijn minst kunnen matchen al dan niet sneller zijn. De vleesetende plant moet in staat zijn om het insect te verrassen.

 • Concurrentie Voorkomen: Hoewel het een beetje stug lijkt dat een vleesetende plant zich zorgen zou maken om concurrentie, zit er toch een kern van waarheid achter. Ieder insect dat ontloopt aan de vleesetende plant kan door bijvoorbeeld een roofdier weggehaald worden. Dit betekent dan weer minder kans voor de vleesetende plant.

De Venus vliegenval is een beroemde snelheidsduivel

Wanneer je het hebt over de Venus vliegenval weet je dat je het hebt over een ontzettend snelle jager. De Venus vliegenval ook wel bekend als de (Dionaea Muscipula) heeft uitzonderlijk snelle vallen. We gaan je hier in het kort de Venus vliegenval beschrijven:

 • Vangmechanisme: De Venus vliegenval heeft zoals je het noemt klapvallen, twee lobben met tandachtige uitsteeksels, men noemt dit ook vaak de mondjes van de plant. Dit is ook één van de weinige als het niet de enige is die kan tellen. De plant heeft kleine trigger haartjes in de mondjes zitten, welke bij 2 keer aanraken binnen 20 seconden de val laat klappen. Je vraagt je misschien af wat gebeurt er wanneer de haartjes niet 2 maal binnen 20 seconden worden aangeraakt. De val reset zichzelf altijd binnen 20 seconden. Vandaar dat we ook zeggen dat deze plant kan tellen.

 • Ongekende Snelheid: De vallen van de Venus vliegenval sluiten ongelofelijk snel. Dit duurt slechts een fractie van een seconde.

Het Waterwiel

Er is nog een andere snelheidsduivel onder de vleesetende planten en deze bevindt zich in het water. Het gaat hier om het Waterwiel ook wel bekend als de (Aldrovanda vesiculosa). We gaan je natuurlijk net zoals we bij de Venus vliegenval gedaan hebben een klein kijkje laten nemen naar deze unieke plant.

 • Jager op het water: Zoals we al aangaven bevindt het Waterwiel zich als een van de weinige op het water en mogelijk zelfs helemaal onder water. Deze plant jaagt voornamelijk op insecten die zich graag op het water bevinden maar kan ook algen opnemen als een soort van voedingsbron.

 • Vangtechniek: De vangtechnieken van het Waterwiel zijn een beetje te vergelijken met die van de Venus vliegenval. Het waterwiel heeft vallende vallen die snel dichtklappen wanneer de prooi de haartjes raakt.

De Zonnedauw als underdog

Hoewel een Zonnedauw (Drosera) niet valt onder de meest snelle vleesetende planten verdient deze toch een eervolle vermelding. Deze plant komt niet in de buurt van de Venus vliegenval of het Waterwiel, toch heeft de Zonnedauw een indrukwekkende snelheid voor een plant. Net als bij de andere twee planten gaan we je een klein beetje vertellen over de Zonnedauw:

 • Kleverige Tentakels: De bladeren van de Zonnedauw zijn bedekt met kleverige haartjes die zich om de prooi heen wikkelen.

 • Snelle Reactie: Wanneer het insect vast komt te zitten, gaan de tentakels naar de prooi toe en sluiten deze verder in. Het proces is wel trager dan die van de Venus vliegenval. Het is nog steeds ontzettend snel voor een plant.

De Venus vliegenval als onbetwiste winnaar

Wanneer het aankomt op de pure en onbetwiste snelheid is er geen vleesetende plant sneller dan de Venus vliegenval. Deze staat namelijk bovenaan in de lijst als het aankomt op snelheid.

Conclusie

De wereld van de vleesetende plant is ongekend groot en rijk aan variatie. Elke soort heeft namelijk zijn eigen manier van vangen en overleven. Wij van Vleesetendeplant.nl zijn gefascineerd door deze prachtige en unieke planten. We zijn dan ook trots dat wij deze unieke wezens mogen en kunnen aanbieden.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »