Hoewel een vleesetende plant er ontzettend stoer uitziet en het lijkt of deze wel voor zichzelf kan zorgen heeft ook een vleesetende plant liefde, zorg en aandacht nodig. We leggen jouw graag uit hoe jij goed voor jouw vleesetende plant kunt zorgen.
Het is een avontuurlijk en prachtig idee om een plant in huis te hebben die jou ontdoet van die ongewenste insecten in jouw huis. Maar natuurlijk heeft ook de vleesetende plant net als alle andere planten liefde en zorg nodig. Gelukkig kun je jouw plantje met de juiste zorg en omstandigheden ontzettend blij maken. Het verzorgen van deze prachtige en fascinerende planten is daarnaast ook nog eens uiterst eenvoudig. Wij geven jou natuurlijk graag de beste verzorgingstips.
Water als belangrijkste bron voor iedere plant
De behoefte die elke plant op de wereld deelt en dus ook de vleesetende plant is water. Echter heeft een vleesetende plant geen behoefte aan normaal water. Dit kan zelfs schadelijk zijn. Maar wat voor water heeft een vleesetende plant dan eigenlijk nodig? Wij zouden Vleesetendeplant.nl niet zijn als we jou daar geen advies in zouden geven. Dus bij deze:
Gedestilleerd water: Jouw vleesetende plant net als alle andere vleesetende plant zijn gevoelig voor mineralen in kraanwater. Daarnaast kan kraanwater jouw plantje ook een kalkophoping geven. Wij raden daarom enkel gedestilleerd water, regen water of omgekeerd osmose water aan. Dit zal jouw plantje het gelukkigst maken.
De waterbak methode: Zet de pot van jouw plantje, natuurlijk alleen als de pot gaten bezit, in een schoteltje met water. De plant kan namelijk op deze manier zelf het watertoevoer regelen.
Vleesetende planten houden van licht
Alle vleesetende planten hebben veel behoefte aan licht, meer dan de gemiddelde kamerplant. Sommige soorten hebben overigens meer licht nodig dan andere en sommige liever direct zonlicht waar andere beter af zijn met indirect zonlicht.
Plaatsing: Jouw vleesetende plant doet het gemiddeld het beste wanneer deze voor een zonnig raam staat op het zuiden. Denk er wel om dat er ook soorten zijn die niet volledig in de zon kunnen staan en vooral niet in de hete zomermaanden.
Kunstlicht: Wanneer je jouw plantje niet kunt voorzien van voldoende zonlicht raden we jou aan om jouw plantje daarnaast te voorzien van kunstlicht. Denk bijvoorbeeld aan een groeilamp.
Voeding voor de vleesetende plant
Vleesetende planten staan er om bekend voedingsstoffen uit insecten te halen en niet uit de bodem. Een vleesetende plant groeit namelijk enkel op voedingsarme bodem. Het is daarom ook sterk af te raden om jouw vleesetende plant ook nog eens extra te bemesten.
Het is daarnaast belangrijk om jouw vleesetende plant zelf te laten jagen. Ze zijn perfect in staat om zelf hun voedsel te vangen. Mocht het nou zo zijn dat jouw vleesetende plant geen natuurlijke toevoer heeft van insecten, dan kun je jouw plantje natuurlijk handmatig bijvoeren. Dit is niet echt bevorderlijk en we raden aan om dit ook met uiterste voorzichtigheid te doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de vallen niet per ongeluk beschadigd. Denk hierbij aan de mondjes van een Venus vliegenval of de binnenzijde van een beker van een Nepenthes. Deze wil je gewoon niet beschadigen.
De bodem
De juiste bodem is essentieel voor vleesetende planten. Ze hebben namelijk een voedingsarme bodem nodig en mogen absoluut niet bemest worden. Wij hebben speciaal voor deze redenen een bodem gecreëerd zodat jij jouw vleesetende plant kunt voorzien van een goede en nuttige ondergrond.
Gebruik een speciale mix: Je kunt jouw vleesetende planten voorzien van een mix van turf en perliet of zelfs de vleesetende planten aarde van Vleesetendeplant.nl gebruiken welke speciaal ontworpen is voor de vleesetende plant.
Vermijd gewone potgrond: Zorg er ten alle tijden voor dat je jouw vleesetende plant niet in gewone potgrond zet. Deze bevatten in bijna alle gevallen mineralen die uiterst schadelijk kunnen zijn voor jouw vleesetende plant.
De juiste temperatuur en luchtvochtigheid
De meeste vleesetende planten zijn afkomstig uit vochtige regio's met een hoge luchtvochtigheid. Jouw plantje is dan ook gebaat wanneer je deze luchtvochtigheid kunt toepassen. Wij geven jou daarom weer graag wat tips.
De juiste luchtvochtigheid: Jouw plantje is er bij gebaat de juiste luchtvochtigheid te krijgen die het in de natuur ook nodig zou hebben. Probeer eventueel om een luchtbevochtiger bij jouw vleesetende plant neer te zetten en reguleer de toestroom. Dit is uiterst handig voor wanneer het proces niet natuurlijk kan gaan.
De temperatuur: De ideale temperaturen voor vleesetende planten liggen tussen de 15 en 30 graden Celsius. Laat jouw vleesetende plant hier bij voorkeur niet onder gaan tenzij deze winterhard is. Dit geldt niet voor tropische vleesetende planten, deze mogen nooit onder de minimale temperatuur komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bekerplant.
Conclusie
Hoewel een vleesetende plant zijn eigen unieke verzorging nodig heeft, is het met deze tips een stuk makkelijker om jouw vleesetende plant gezond en gelukkig te houden. Denk altijd aan de basisprincipes van licht, water en grond en de verzorging zal een stuk makkelijker zijn. Wij van Vleesetendeplant.nl voorzien jou graag van kennis en helpen je graag op weg in de wereld van de vleesetende plant. Wil je graag een uitgebreidere uitleg over de verzorging van de vleesetende plant? Lees dan onze uitgebreide pagina over de verzorging van de vleesetende plant.