Terug

Wat is de kleinste vleesetende plant?

Wat is de kleinste vleesetende plant?

Vleesetende planten komen natuurlijk in allerlei vormen en maten. We hebben in een eerder blog beschreven welke vleesetende plant behoort tot de allergrootste. We waren natuurlijk ook nieuwsgierig naar de allerkleinste. Hier hebben wij natuurlijk een stuk over geschreven. Wil jij hier alles over weten? Lees hieronder verder:

Vleesetende planten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken, van de prachtige en unieke Venus vliegenvanger tot de majestueuze Nepenthes. We zien in de vleesetende planten wereld vaak dat de uitspraak is “hoe groter hoe beter”, echter zijn er ontzettend veel kleine vleesetende planten die ondanks hun grootte het net zo makkelijk doen als onze reuzen. We gaan vandaag samen eens kijken naar de kleinere vleesetende planten.

De kleine vleesetende planten

Wanneer je natuurlijk denkt aan vleesetende planten, denk je aan grote moerassen of tropische regenwouden waarin grote vlaktes aanwezig zijn met talloze vleesetende planten. Dit is echter niet waar je de kleinste vleesetende planten terug vindt. Deze bevinden zich namelijk vaker in onopvallende habitats.

De kleinste vleesetende plant is de Utricularia gibba

De Utricularia gibba wordt vaak gezien als de kleinste vleesetende plant en krijgt dan natuurlijk ook de titel van de kleinste vleesetende plant. Utricularia gibba staat ook wel bekend als zwevend blaasjeskruid. We gaan je er hier een beetje over uitleggen

  • Afmetingen: Wanneer je de vallen van de Utricularia gibba probeert op te meten kom je er achter waarom deze plant nou eigenlijk de titel “de kleinste vleesetende plant” draagt. De individuele blaasjes of ook wel vallen van de gibba zijn super klein. Ze worden gemeten op 1 mm groot.

  • Habitat: Deze prachtige en unieke vleesetende plant is eigenlijk een vleesetende plant die in het water leeft. Deze prachtige plant kun je over de hele wereld vinden, maar alleen in zoet water.

  • Vangmechanisme: Hoewel de gibba een ontzettend kleine vleesetende plant is, heeft het plantje een uniek en bijzonder effectief vangmechanisme. De vallen creëren namelijk een onderdruk in de blaasjes. Wanneer een insect dus op de rand van het blaasje komt zitten, opent de val zich en wordt de prooi met kracht naar binnen gezogen.

Hoe werkt deze val precies?

De vallen van de Utricularia gibba zijn uiterst uniek en laten goed zien hoe een organisme zich kan aanpassen aan zijn omgeving en laat daarmee ook zien hoe evolutie in zijn werk gaat. De prooien van de gibba worden namelijk onder water als het ware de vallen binnen gezogen. Dit alles gebeurt in een fractie van een seconde.

  • De vallen hebben een onderdruk: De blaasjes kunnen een onderdruk creëren door zich vol te laten lopen met water en daarna het water actief uit de binnenkant te duwen. Dit creëert een vacuüm ruimte.

  • De val in actie: Zodra een prooi op de rand van het blaasje gaat zitten en een triggerhaartje raakt opent de val zich in een fractie van een seconde. Door het vacuüm in het blaasje wordt de prooi met water en al naar binnen gezogen.

  • Vertering: De vertering verschilt eigenlijk niet van die van andere vleesetende planten. Prooien worden met behulp van enzymen volledig afgebroken. De plant kan hierdoor de nodige voedingsstoffen uit de gevangen prooi halen.

Meerdere kleine vleesetende planten

Natuurlijk weten we nu dat de Utricularia gibba de kleinste vleesetende plant is, maar naast de gibba zijn er nog veel meer vleesetende planten die opvallend klein zijn. We noemen er hier twee voor jou op:

  • Genlisea: Welke ook wel bekend staat als de kurkentrekker plant. Deze hebben ondergrondse vallen welke aasorganismen vangen. Sommige variaties van deze soort zijn klein genoeg om op de nominatielijst te staan van de kleinste vleesetende planten.

  • Drosera: Hoewel de verschillende soorten van de Zonnedauw variëren in grootte zijn er stiekem toch een paar die ook op het nominatielijstje terecht zouden kunnen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Drosera Pygmaea, deze soort behoort tot de miniatuurgroep en dit hebben ze te danken aan hun kleine afmetingen.

Wat is het nut om zo klein te zijn?

Hoewel het klinkt als een groot nadeel om klein te zijn in de vleesetende planten wereld heeft het stiekem toch belangrijke voordelen. We geven jou er graag een paar:

  • Minder concurrentie: Dit is misschien wel één van de belangrijkste. De grotere planten concurreren allemaal om een insect, terwijl de kleinste vleesetende planten met gemak kunnen pakken wat er op de bodem rond loopt.

  • Efficiënte voedingsopname: Micro-organismen zijn overvloedig in water en bodem, waardoor er een constante voedselbron aanwezig is.

Conclusie

De wereld van de vleesetende plant is naast uniek ook uiterst wonderlijk. Deze wereld is namelijk niet beperkt tot de giganten. Er bevindt zich namelijk een wereld met kleinere, in de schaduw levende vleesetende planten. In deze wereld bestaan misschien wel de meest unieke en excentrieke vleesetende planten soorten. De miniatuur vleesetende planten verdienen zeker jouw aandacht. Wij van Vleesetendeplant.nl zoeken graag naar de meest unieke en ongewone vleesetende planten om alles over deze wereld te weten te komen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »