Terug

Wat eet een vleesetende plant?

Wat eet een vleesetende plant?

Vleesetende plant heeft niet voor niks deze speciale, stoere en gevaarlijk-klinkende naam. De vleesetende plant is namelijk een carnivoor. Nee, dit betekent niet dat jij jouw vleesresten aan het plantje kunt voeren. De vleesetende plant eet namelijk insecten.

Wat voor soort insecten de plant eet is afhankelijk van de soort, omgeving en grootte. De vleesetende plant van een stikstofarme en voedings-loze bodem. Uit deze bodem zijn wel voedingstoffen te halen, maar lang niet genoeg om te overleven, laat staan om uit te groeien tot zo’n indrukwekkende plant. Zo is de vleesetende plant ontstaan.

Soorten vallen

De vleesetende plantfamilie telt meer dan 750 leden. Elke plant heeft haar eigen leefomgeving, voedsel en methode om insecten te vangen. De vleesetende plant gebruikt namelijk een val die insect lokt om deze vervolgens te ‘vangen’ en verteren. De insecten vormen dan de voedingsbasis die de voedings-loze bodem niet kan bieden. Er zijn meerdere soorten vallen, zo heb je een bekerval, een kleefbladval en een dichtklappend bladval. Meer over devleesetende plant soorten én de vallen lezen?

Wat behoort er tot het menu?

De vleesetende planten die in jouw huis of tuin staan, kunnen insecten vangen, zoals vliegen, muggen, fruitvliegjes, wespen en spinnen. Dit wil niet zeggen dat alle vleesetende planten hetzelfde eten. De Zonnedauw vangt bijvoorbeeld wél muggen, maar de Venus vliegenvanger niet. Wat een vleesetende plant kan vangen is afhankelijk van de val. In de natuur kunnen de vleesetende planten veel groter worden, dit betekent dus ook dat de planten grotere prooien kunnen vangen, zoals kleine knaagdieren of zelfs vogels. De Nepenthes Raja (Bekerplant) is ooit gezien dat de plant een middelgrote rat ving. Deze Bekerplant doet haar naam ‘vleesetende plant’ dus eer aan. Wist je ook dat vleesetende planten, naast de insecten die ze eten, geen extra voeding nodig hebben? Nog niet? Lees dan onze interessante blog over: Heeft een vleesetende plant extra voeding nodig.

Hoe lokt de vleesetende plant prooien?

De vleesetende plant lokt haar prooien door een heerlijke nectargeur te verspreiden en mooie / opvallende kleuren te tonen. De nectargeur ruikt heerlijk en zoet voor de insecten, daarnaast trekken de mooie kleuren de insecten aan, aangezien de insecten een ‘smakelijk ontbijt’ verwachten.

Zou je graag vleesetende planten in huis willen hebben? Kijk dan eens bij onze webshop waar je eenvoudig je eigen vleesetende plant online kunt kopen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »