Terug

Waarom bestaat er maar één soort Venus vliegenvanger?

Waarom bestaat er maar één soort Venus vliegenvanger?

De Venus vliegenvanger is uniek in zijn soort, maar waarom is dit? Waarom zijn er niet meer soorten vliegenvallen. Wij zijn voor jou op onderzoek uitgegaan om het antwoord achter deze vraag te vinden. Lees er alles over in deze blog.

De Venus vliegenvanger, ook bekend als de Dionaea Muscipula, is mogelijk de meest iconische en bekende vleesetende plant ter wereld. De plant is gemakkelijk te herkennen aan zijn mondjes, deze zijn namelijk uniek en enkel van de Venus vliegenvanger. De vraag die wij wel eens vaker voorbij zien komen is: Waarom is er maar één soort Venus vliegenval? Wij gingen ons natuurlijk hetzelfde afvragen en zijn op onderzoek uitgegaan. Lees er alles over in deze blog.

Het unieke aan de Dionaea Muscipula

Voordat wij deze vraag gaan beantwoorden, duiken we eerst dieper in op de plantensoort zelf en wat deze zo bijzonder maakt:

 • Jachtmechanisme: De Venus vliegenvanger maakt gebruik van razendsnelle en klappende vallen om zijn prooien te kunnen vangen. Deze vallen worden ook vaak mondjes genoemd en zijn een iconisch kenmerk van deze plant.

 • Sensorische Haartjes: Een ander iconisch en ook verrassend element aan de Venus vliegenval is dat deze kan tellen. Een insect moet namelijk binnen 20 seconden twee of meer van de haartjes in de mond aanraken om de val te laten dichtklappen. Gebeurt dit niet dan reset de plant zichzelf na 20 seconden.

 • Verteringsproces: Eenmaal gevangen duurt het verteringsproces ongeveer 10 dagen, waarna de val zich weer opent en klaar is voor de volgende prooi.

De geschiedenis van de evolutie van de Venus vliegenval

De evolutie van de Venusvliegenvanger is uiterst uniek:

 • Oorsprong: De wetenschap heeft onderzoek gedaan naar de Dionaea Muscipula en heeft ontdekt dat de Venus vliegenval zijn oorsprong vindt in een vleesetende plant waar ook het Waterwiel en deZonnedauw vanaf stammen.

 • Evolutie: Gedurende de jaren heeft de Venus vliegenval zich gespecialiseerd om te kunnen overleven in gebieden met voedselarme grond. Dit heeft de plant gedaan door vallen aan te maken en zich te focussen op dierlijke prooien.

Concurrentie en overleven

Een mogelijke verklaring voor het unieke karakter van de Venus vliegenvanger is concurrentie:

 • Beperkte voedselbronnen: In gebieden waar beperkte voedselbronnen aanwezig zijn heeft de vleesetende plant bepaalde concurrentie voordelen nodig.

 • Specialisatie: De Venus vliegenvanger heeft door zich te specialiseren een uniek vangmechanisme gecreëerd dat razend snel insecten kan vangen. Dit maakt de Venus vliegenvanger tot een geduchte concurrent.

De geografie van de Venus vliegenval

Het natuurlijke habitat waar de Venus vliegenvanger voorkomt bevindt zich alleen maar in North en South Carolina in de Verenigde Staten. Dit draagt natuurlijk enorm bij aan hoe uniek de soort eigenlijk is:

 • Beperkte verspreiding: De Venus vliegenval verspreid zich enkel op een relatief klein gebied, wanneer je dit vergelijkt met de wereldkaart. Dit beperkt de diversiteit van de Venus vliegenval enorm.

 • Benodigde omstandigheden: De Venus vliegenval leeft enkel op zure en voedselarme gronden. Deze gebieden zijn essentieel voor de Venus vliegenvanger maar beperken natuurlijk ook de variatie in zijn soort.

Bescherming en behoud van de Venus vliegenval

Het behoud van de Venus vliegenval is natuurlijk ongelofelijk belangrijk. Vleesetende planten komen niet in grote aantallen of voor in vele gebieden. Het is daarom essentieel om de vleesetende plant te beschermen. De habitat van de vleesetende plant nemen substantieel af in het wild in combinatie met het feit dat deze plant teveel uit de grond wordt gehaald door verzamelaars maakt

Het is daarom essentieel om het natuurlijke habitat te beschermen.

Conclusie

Hoewel de exacte reden voor de unieke staat van de Venus vliegenvanger complex blijft en uiterst veelzijdig is, is het onmiskenbaar dat de Venus vliegenval een groot wonder is als het op evolutie aankomt. De Venus vliegenval heeft bij ons van Vleesetendeplant.nl altijd een speciaal en dierbaar plekje in ons hart. Wij zijn dan ook trots dat we deze plant kunnen delen met onze klanten.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »