Terug

Vleesetende planten in het voorjaar

Vleesetende planten in het voorjaar

Het is weer maart en de lente is al officieel begonnen. Heerlijk! Niet alleen voor ons, maar ook voor onze vleesetende planten! Ze kunnen nu weer lekker groeien en veel insecten vangen. Net zoals vele planten, kennen de meeste vleesetende plant-families een groei- en een rustperiode. Wanneer je met een rust- en een groeiperiode werkt, zal de plant gezonder zijn. Je imiteert namelijk de werkelijke natuurlijke omgeving van de plant. Hierdoor zal de plant gezonder zijn en beter groeien. Voordat ik meer over de groeiperiode vertel, zal ik eerst iets uitleggen over de rustperiode.

Rustperiode vleesetende plant

De rustperiode vindt plaats in het najaar. Deze gaat van start wanneer het weer kouder wordt, dus rond september/oktober. De rustperiode komt na de groeiperiode. Daarom moet je de verzorging afbouwen. Je doet dit door het plantje steeds minder water te geven. Het is de bedoeling dat je ongeveer in eind oktober constant elke week nog maar een beetje water hoeft te geven. Het is belangrijk dat de aarde waar het plantje in staat wel vochtig blijft. De plant heeft ook minder licht nodig.

Welke planten hebben een rust- en winterperiode nodig?

De Venusvliegenval, enkele niet-tropische Drosera’s (Zonnedauw)Sarracenia’s (Trompetbekerplanten) en Pinguicula Tina’s (Het Vetblad) hebben een rustperiode nodig. De Sarracenia’s en Venusvliegenvallen kunnen zelfs buiten staan in de winter, mits ze altijd buiten hebben gestaan en dus hebben kunnen wennen aan de temperatuurverschillen. Haal deze planten wel naar binnen als het écht gaat vriezen. Je kunt de vleesetende planten het beste aan het weer laten wennen door ze in de zomer buiten te zetten en ze vervolgens geleidelijk aan de temperatuur laten wennen.

In de winter zullen veel van deze soorten, zoals bomen en planten, hun stengels of blaadjes verliezen en worden ze klein. Alle energie gaat naar de bron van de plant (het rizoom). In de groeiperiode wordt al deze energie (opnieuw) gebruikt voor de optimale groei van de plant.

Groeiperiode vleesetende planten

Dat brengt ons bij de groeiperiode zelf. De groeiperiode start in de Lente, dus rond maart/april. De planten zullen in het begin veel kleiner zijn dan dat ze normaal zijn. Dit is helemaal geen probleem. Door de rustperiode heeft de plant veel energie kunnen besparen. Deze energie wordt nu in de groei én in de vallen gestopt. Jouw vleesetende plant zal mooier en groter worden, gedurende de periode. Net zoals je in de rustperiode de verzorging afbouwt, bouw je de verzorging in de groeiperiode weer op. Geef de planten langzaam aan steeds meer water. Ook kan het plantje weer lekker in het zonlicht staan. Hier ‘laden’ ze echt van op. Zorg dat je rond eind april weer veel water aan je vleesetende plant geeft. Vele van de bovenstaande soorten kunnen in de periode weer op een schaal / bak met water staan. Op onze verzorgingspagina voor vleesetende planten kun je hier meer per soort over lezen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »