Terug

Vleesetende planten in het najaar

Vleesetende planten in het najaar

Vleesetende planten in het najaar, hoe werkt dat? Hoe zien vleesetende planten er in het najaar uit? Wij leggen het je in deze informatieve en leuke blog uit.

Vleesetendeplanten zijn echte seizoens-planten. Daarom zul je vleesetende planten sneller tegenkomen in het voorjaar en tijdens de zomer. Er zijn ook vleesetende plant soorten die tropisch zijn, deze kun je dus wél heel het jaar tegenkomen. De redenen dat ze in deze periode meer voorkomen, heeft niet alles te maken met de plant zelf, maar met de omstandigheden van de voeding. Insecten komen namelijk minder voor in het najaar. Door het gebrek aan prooi, gaat de plant in haar reserves en heeft een vleesetende plant minder verzorging nodig. Meer weten over de vleesetende plant verzorging?

Trompetbekerplant (Sarracenia) en Venusvliegenvanger (Dionaea Muscipula) in het najaar

In het najaar zullen de Trompetbekerplanten(Sarracenia’s) enkele bekers missen, maar nog steeds indrukwekkend blijven. Alle energie gaat naar het deel van het plantje wat niet zichtbaar is, namelijk de rizoom dat in de grond zit. In de winter kun je de Trompetbekerplant het beste in een koele omgeving met licht zetten, zoals in een garage of een kelder voor een raam. Denk hierbij aan een temperatuur ongeveer 1 tot 10 graden. Op deze manier bereikt de plant haar optimale winterrust, waardoor ze in de lente mooi kan groeien en bloeien. In het voorjaar creëert de Sarracenia weer (en meer) nieuwe mooie kokers. Ze gaat weer aan de slag met haar efficiënte taak: het vangen van insecten.

Dit geldt ook voor de Venus vliegenvanger (Dioneae Muscipula). Net zoals de Trompetbekerplant, is de Venus vliegenval een subtropische plant. De Trompetbekerplant en de Venusvliegenvanger komen namelijk uit het koelere Noord-Amerika. Ook deze vleesetende plant verliest in de winter enkele ‘mondjes’ en gaat over naar de reserves. Net zoals de Trompetbekerplant, kan de plant het beste in een koele omgeving staan. In het voorjaar ontstaan er weer nieuwe mooie mondjes die weer aan de slag kunnen met vangen.

Belangrijk: Heb je een trompetbekerplant gekocht dat uit een warme kas / tuincentrum of van onze webshop komt? Let er dan op dat je de plant niet té snel in een koude ruimte zet. De vleesetende plant kan dan namelijk door het grote temperatuurverschil (klimaat) sneuvelen.

Andere tip: Zorg er tijdens de wintermaanden voor dat je de plant niet téveel water geeft. De vleesetende plant is, zoals hierboven beschreven, aan het overwinteren en neemt hierdoor minder water op. Door continue in het water te staan, kunnen de wortels gaan rotten. Zorg er dus voor dat jouw vleesetende plant vochtig, maar niet zeiknat is.

Bekerplant (Nepenthes), Het Vetblad (Pinguicula) en de Zonnedauw (Drosera) in het najaar

De Bekerplant(Nepenthes) is een tropische binnen plant en kan daarom heel het jaar binnengehouden worden. Het is belangrijk dat, net als in de zomer, de plant veel indirect zonlicht en water krijgt. Op deze manier zal de plant haar mooie bekers behouden.

Als allerlaatste behandelen we de Zonnedauw (Drosera) en het Mexicaans Vetblad (Pinguicula Tina). Leuk feitje: deze plantenfamilies komen beide voor in Nederland, echter zien de planten er anders uit dan tropische varianten die in deze webshop aangeboden worden. Dit komt door de verschillende leefomgevingen van beide planten. Ook bij deze plant is het, net als in de zomer, belangrijk dat de plant direct zonlicht en water krijgt. In de winter verliest de Zonnedauw haar zonnedauw druppels, maar de mooie stengels blijven. Dit met de reden dat er in het najaar minder insecten zijn. Daarom steekt de Drosera meer energie in de plant zelf.

Ben jij er klaar voor om je eigen vleesetende planten te kopen? Met de juist verzorgtips stelt de verzorging van deze vleeseters niets voor, maar je krijgt er wel veel voor terug. Zo vangen ze insecten in jouw huis/tuin en dienen de vleesetende planten als ware blikkenvangers. Bekijk nu onze webshop en bestel eenvoudig je favoriete vleesetende plant online.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »