Terug

Is de ananas een vleesetende plant?

Is de ananas een vleesetende plant?

Onze zoete en sappige ananas heeft een gerucht over zich hangen, ben jij bekend met het gerucht dat de ananas een vleesetende plant zou kunnen zijn? Wij hoorden dit en vroegen ons af of dit mogelijk zou kunnen zijn. Wij zochten het daarom uit en geven jou hier graag alle informatie over.

De ananas voor vele een favoriete vrucht, de overheerlijke zoete en sappige smaak doet je meteen denken aan de prachtige zwoele zomeravonden. Maar wij hebben geruchten gehoord dat de ananas plant eigenlijk een vleesetende plant zou zijn. We hebben ons daarom achter de oren gekrabd en gespeeld met het idee. Echter konden wij hier natuurlijk niet volledig zelf uitkomen, dus zijn wij op onderzoek gegaan.

Wat is een ananas?

De ananasplant of zoals de wetenschap de plant kent als Ananas comosus is een plant die behoort tot de familie van de Bromelia.

  • Structuur en groei: Een ananasplant is een plant die laag bij de grond groeit en lange puntige bladeren heeft die uit de centrale rozet van de plant komen.

  • Bloei: Wanneer de ananasplant bloeit maakt het een steel aan welke groeit in het midden van de rozet. Aan deze steel vormen kleine bloemen die uiteindelijk samensmelten om die overheerlijke vrucht te vormen.

Heeft de ananas eigenschappen van een vleesetende plant?

De familie van de Bromelia is gevarieerd en als je goed zoekt kom je er achter dat sommige soorten hiervan toch echt vleesetende neigingen hebben. Maar hoe zit dit nou eigenlijk met onze ananasplant?

  • Bladstructuur: De bladeren van een ananasplant vangen gemakkelijk water op die weer afglijd naar de centrale rozet. Dit brengt ideeën met zich mee dat de plant hiermee insecten lokt en vangt.

  • Maakt dit de plant vleesetend?: Hoewel de bladeren van de ananas kleine insecten kunnen verzamelen, mist de ananas enzymen en structuren die nodig zijn om insecten actief te vangen en te verteren. Dit betekent dat de ananas geen vleesetende plant is!

Heeft de Bromelia familie dan wel echt vleesetende planten soorten?

Hoewel we nu weten dat de ananasplant geen vleesetende plant is, zijn er toch soorten binnen dezelfde familie die de neiging tot insecten vangen en verteren wel hebben. We duiken nu specifieker in op een soort, namelijk de bekerplanten binnen de Bromelia familie. Sommige van deze planten hebben een vorm die doet denken aan een beker waarmee ze water en eventueel insecten kunnen opvangen. Het kan zijn dat binnen deze bekers micro-organismen leven die kunnen helpen bij het afbreken van de gevangen insecten. Dit kan een ondersteunende voedingsbron zijn.

Echter is dit niet hun primaire bron. Het doel van deze bekers is namelijk om water op te vangen en daarmee een soort van reservoir te creëren zodat ze een kleine voorraad hebben.

Hoe is het gerucht dan ontstaan?

Doordat de ananasplant een rozetachtige structuur heeft en het vermogen heeft om water op te vangen zou men kunnen denken dat ze insecten vangen. Daarnaast kunnen er gemakkelijk verhalen rondgaan van planten in tropische gebieden waar naast bekerplanten ook de ananasplant zich bevindt, welke gevaarlijk zouden kunnen zijn. Dit kan natuurlijk bijdragen aan het idee dat ook de ananasplant een gevaarlijke plant is.

Hoe belangrijk is de ananas voor de natuur?

Hoewel de ananas geen vleeseter is draagt deze toch op zijn eigen manier een steentje bij aan zijn ecosysteem. Zo is de ananas bijvoorbeeld een ware bron van voedsel voor veel verschillende dieren. Denk hierbij aan vogels, knaagdieren of zelfs insecten. Deze voeden zich met delen van de ananasplant of de vrucht zelf. Maar de plant draagt dankzij zijn rozet ook op een andere wijze bij aan het ecosysteem. Ze kunnen namelijk kleine hoeveelheden water opvangen, dit kan een waterbron zijn voor kleinere dieren en insecten.

Conclusie

Terwijl de ananas bepaalde overeenkomsten heeft met een vleesetende plant, wanneer we oppervlakkig kijken naar de relatie, heeft deze geliefde vrucht toch geen trek in insecten. Dit maakt de wereld van de ananas natuurlijk niet minder interessant. Maar dat maakt de wereld van de ananas en andere bromelia's niet minder fascinerend. Of je nu geniet van een vers stukje ananas op een zonnige dag of gewoon nieuwsgierig bent naar de wonderen van de plantenwereld, er is altijd meer te leren en te ontdekken. Blijf op de hoogte met Vleesetendeplant.nl voor meer inzichten en fascinerende feiten over de wereld van carnivore planten en daarbuiten!

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »