Terug

7 tips om jouw vleesetende planten duurzaam te verzorgen

7 tips om jouw vleesetende planten duurzaam te verzorgen

We zijn het er denk ik over eens dat vleesetende planten een unieke en exotische flair toevoegen aan elke planten collectie. Dit hebben ze te danken aan hun unieke vallen, eetgewoontes en bijzonder voorkomen.

De vleesetende plant heeft zich in verloop van jaren aangepast aan het overleven op voedingsarme bodems door het vangen en verteren van insecten en in sommige, echt uitzonderlijke gevallen hele kleine zoogdieren. Een vleesetende plant vereist een specifieke vorm van verzorging om te kunnen blijven groeien en overleven. Wij geven jou daarom graag zeven duurzame verzorgingstips. Met deze tips kun je jouw vleesetende planten gezond en gelukkig houden. Wil je daarnaast nog dieper op de verzorging in gaan? Lees dan onze pagina over vleesetende plant verzorging.

Gebruik enkel regen of gedestilleerd water

Vleesetende planten hechten een hoop waarde aan de water kwaliteit. Ze zijn namelijk gevoelig voor bepaalde mineralen en chemicaliën welke je normaal terug vindt in kraanwater. Het is dus belangrijk dat wanneer je jouw vleesetende plant water geeft je uitsluitend regenwater, gedemineraliseerd water, of omgekeerde osmose water gebruikt. Dit voorkomt dat de wortels van jouw vleesetende plant beschadigen. Daarnaast zorg je ervoor dat jouw vleesetende plant in de meest optimale omstandigheid kan groeien, je zorgt namelijk ook voor een meer natuurgetrouwe omgeving voor jouw vleesetende planten.

De juiste bodem is key

Zoals we al eerder hebben vermeld floreert een vleesetende plant in een voedingsarme omgeving. Dit houdt niet alleen in water maar ook bijvoorbeeld de potgrond. Het is belangrijk dat wanneer je jouw vleesetende plant gaat verpotten dat je de standaard potgrond geheel vermijd. Deze is namelijk rijk aan voedingsstoffen en meststoffen. Dit kan een heel negatief effect hebben op de wortels van jouw vleesetende plant. Het is daarom ontzettend belangrijk om te kiezen voor een mengsel dat geschikt is voor vleesetende planten. Bekijk hiervoor eens onze vleesetende planten aarde. Deze is specifiek samengesteld zodat jouw plantje kan floreren in een gunstige omgeving.

Zorg voor voldoende licht

Natuurlijk heeft een vleesetende plant ook behoefte aan ontzettend veel licht. Een vleesetende plant gedijt namelijk het beste wanneer er veel licht aanwezig is. Het is essentieel voor hun fotosynthese en voor het vangen van prooien. Zorg er daarom voor dat jouw vleesetende planten op een plek staan met toegang tot veel helder en het liefst indirect zonlicht. Er zijn vleesetende planten soorten die slecht tegen veel direct zonlicht kunnen. Je ziet bij deze soorten bijvoorbeeld dat de bladeren verbranden en dus snel verkleuren. Mocht je nou niet voldoende toegang hebben tot veel licht overweeg dan om gebruik te maken van LED groeilampen. Het bevorderd de groei van jouw vleesetende planten en beperkt jouw energie verbruik.

Zorg voor voldoende luchtvochtigheid

Vleesetende planten komen uit vochtige en moerasachtige gebieden en hebben daarom een hoge luchtvochtigheid nodig. Overweeg een luchtbevochtiger wanneer je jouw vleesetende planten niet op een natuurlijke wijze van vocht kunt voorzien. Je bootst hiermee hun leefomgeving na en bevordert hiermee een gezonde groei. Je kunt de vochtigheid ook verhogen door jouw vleesetende planten in een terrarium te plaatsen.

Voorkom bemesting

Zoals we al eerder aangaven heeft een vleesetende plant geen bemesting nodig gezien zij op een voedingsarme bodem leven. Bemesting kan jouw vleesetende plant meer kwaad doen dan dat het goed doet. Mocht het toch zo zijn dat jouw plantje vanwege omstandigheden een boost nodig heeft, zorg er dan voor dat je een zeer verdunde en specifieke meststof gebruikt die speciaal ontworpen is voor vleesetende planten en gebruik deze ook enkel in het groeiseizoen.

Ben heel voorzichtig met het handmatig voeden van jouw vleesetende plant

We kennen allemaal de verleiding om een net gevangen vliegje te voeden aan jouw vleesetende plant. Echter is het verstandiger om jouw vleesetende plant zijn eigen voeding te laten vangen. Wanneer je jouw vleesetende plant namelijk van voeding gaat voorzien naast wat deze zelf vangt kan het plantje een ziekte of rot ontwikkelen. Mocht het nou zo zijn dat je binnenshuis weinig insecten hebt dan zou je ervoor kunnen kiezen om jouw vleesetende plant een klein beetje te helpen en deze voorzien van een prooi. Ben hier wel ontzettend voorzichtig mee dat je de vallen niet beschadigd.

Verpot jouw plantje met zorg

Zorg ervoor dat je jouw vleesetende plant om de paar jaar verpot. Je zorgt hierbij voor een verse grond en daarnaast ook nog eens voor voldoende ruimte om te kunnen groeien. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat je dit ook met beleid doet, de vleesetende plant heeft namelijk delicate wortels en deze wil je niet beschadigen. Het is belangrijk overigens om altijd weer voedingsarme potgrond te gebruiken.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nl begrijpen dat het ontzettend belangrijk is dat jouw vleesetende plant de juiste verzorging en voeding ontvangt. Wij hopen daarom dat onze tips je geholpen hebben om jouw plantje van de meest optimale verzorging te voorzien. Daarnaast willen we je natuurlijk helpen om dit zo duurzaam mogelijk te doen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »